Yoga skapar gemenskap i Järna

Rachel Miller är konstnär och yogalärare. – Yoga bidrar till att förena människor och skapa gemenskap i en bygd, säger hon.

Rachel Miller leder Hatha yoga och Yin yoga på Järna Dans och Yoga. Dessutom leder hon klasser i Yin yoga och Vinyasa yoga, på kulturhuset i Ytterjärna. Rachel kommer ursprungligen från USA och sedan 2013 bor hon i Ytterjärna. Hon kom dit första gången 2008, när hon deltog i ”The International Youth program (YIP). Det programmet ger möjlighet att lära sig och prova integrerat och hållbart entreprenörskap. 

På vilket sätt är yoga bra för hälsan och som träningsform?

– Yoga är en gammal teknik som påverkar både den inre och yttre kroppen. Yoga masserar och påverkar även de inre organen positivt, säger Rachel Miller. Jag har en holistisk syn på yoga. Mitt perspektiv är att den påverkar vår kropp, själ och ande. 

Hennes yogaklasser är inspirerande, tycker deltagare som ÖSP pratar med. Ibland spelas musik, det kan vara alla möjliga genrer. 

– Jag älskar att yoga till musik. Den talar till våra känslor och kan vara som luft under dina vingar som gör att du kan ”flyga lite mer”. 

Hur kommer det sig att du började med yoga?

– Jag hade haft kronisk rygg­smärta i tio års tid. Folk runt omkring mig sa att jag borde prova på yoga. Men jag var skeptisk. När jag flyttade till Kalifornien från Boston år 2000 provade jag Bikram­yoga, i hög värme. Det var som att komma hem.

– Jag fick allt mindre ont i ryggen och efter ett år med yoga hade smärtan försvunnit helt. Vid några tillfällen har jag behövt göra avbrott i min yogaträning i några månader. Då har smärtan kommit tillbaka. 

Efter ett års yogaträning blev Rachel tillfrågad om hon själv var intresserad av att leda yogaklasser på den yogastudio hon gick på.

Hur är det att lära ut yoga?

– Till en början var det som att världen öppnade upp sig för mig. Det är nog en av de viktigaste sakerna jag gör, säger hon.  

Vad tillför yogan dig i det liv du lever?

– Det finns två sidor av det. Den ena är att jag tack vare min yogaträning är smärtfri. Den andra är att yogan får mig att känna att jag hör hemma i min egen kropp. Att göra yoga regelbundet ger mig insikt om vem jag är, hur jag är och vad som håller mig tillbaka. Den gör mig på bra humör och ger mig tålamod. Min kropp blir stark. Yoga är definitivt en del av att ha ett hälsosamt liv. Och den har gett mig ett bra immunförsvar. 

Vad tror du att yoga tillför en bygd som Järna?

– Yoga helar fysiskt och psykiskt. Hathayoga betyder förening av sol och måne. Jag är övertygad om att yoga bidrar till större gemenskap mellan människor. Yoga kan bygga fler broar i vår bygd Järna, men även i samhället och i världen. Jag tycker mycket om att ha människor med olika bakgrund på min yoga. Olikheter borde inte särskilja människor, utan istället förena oss

Maria Ortler

E-post