Varning för julen!

Julen är glädjens tid för de allra flesta av oss. Men det tycks ligga i människans natur att hitta på saker att oroa sig för, liksom för att det inte ska bli alldeles för glatt och trevligt.
Julen är inget undantag – under ytan finns en rad udda föreställningar i olika kulturer som får oss att akta oss för att ha det för bekymmersfritt.

I Norge ställer man undan kvastarna så att inte häxor och onda andar ska ta sig in i huset.

I Norge ställer man undan kvastarna så att inte häxor och onda andar ska ta sig in i huset.

I Norge ska man enligt traditionen gömma alla kvastar efter julmaten och julklappsutdelningen. Annars är risken stor att häxor och onda andar kommer och stjäl dem för att flyga omkring på.
I Sverige har den numera pittoreska julbocken ett förflutet som en ganska farlig figur. En hypotes är att han ursprungligen var en symbol för djävulen, innan han omdefinierades till en julklappsutdelare och skojare.

I Österrike är demonen Krampus kusin till tomten.

I Österrike är demonen Krampus kusin till tomten.

Krampus i Tyskland

En teori är också att julbocken skulle ha sitt ursprung i den tyske demonen Krampus.
Många svenska julseder importerades från Tyskland, så kanske är teorin inte alltför långsökt.
Krampus är en demonisk best som härjar på gatorna, skrämmer barn och straffar de olydiga. I Österrike är Krampus tomtens onde kusin och en jultradition av den mer morbida sorten.
Enligt österrikisk tradition belönar tomten nämligen de snälla barnen medan Krampus sägs fånga de olydiga och ta med sig dem i sin säck. Första veckan i december (särskilt den 6:e) klär sig unga män upp som Krampus och skrämmer barn med kedjor och bjällror.

De grekiska trollen kallikantzaroi jäklas med människor under julens tolv dagar – resten av tiden befinner de sig i underjorden där de försöker såga ner Livets Träd.

De grekiska trollen kallikantzaroi jäklas med människor under julens tolv dagar – resten av tiden befinner de sig i underjorden där de försöker såga ner Livets Träd.

Kallikantzaros  i Grekland

Kallikantzaros är ett grekiskt troll som ställer till det under julens tolv traditionella dagar, perioden från den 26 december till den 6 januari.
Kallikantzaroi – som de heter i plural – sägs vara små, svarta och av manskön, oftast blinda och med en lång svart svans. De talar med en läspning och äter smådjur – maskar, sniglar, grodor och liknande. De kommer fram på natten och är rädda för sol, eld och vigvatten.
Resten av året finns de i jordens innandöme där de sägs försöka såga ner Livets Träd – som håller upp hela jorden – med en stor såg. Men under julen försöker de ta sig in i husen och ställa till obehag.
Det finns dock ett enkelt sätt att skydda sig – man ställer ut ett durkslag på trappan.
Kallikantzaroi betraktar nämligen talet tre som heligt och tar hellre livet av sig än uttalar siffran. De kommer därför att räkna hålen i durkslaget till två – sedan börjar de om från början igen och fortsätter så tills solen går upp och de försvinner.
Man ska också kunna bränna en sko eller salt – lukten lär ska skrämma trollen på flykten!

Hur som helst – se upp i jul. Man vet aldrig vilka faror som lurar under ytan.
Om inte annat kan man kanske tänka på att 400.000 människor om året påstås bli sjuka av att äta dålig julmat.
Glad jul!

Av | 2016-11-21T10:21:27+00:00 november 2016|Okategoriserade|

Om författaren:

Lämna en kommentar