Vagnhäradsbo bakom hyllad musikvideo med Prins Daniel

När hiphop-året 2019 skulle sammanfattas utsågs videon till artisten Prins Daniels låt ”Citroner” till en av de allra bästa. Bakom kameraarbetet stod Niclas Törnblom, Vagnhäradsbo sedan snart tre år tillbaka.

Bakom kulisserna. Det blev fem tagningar totalt, där den tredje valdes för att utgöra Prins Daniels musikvideo.

Niclas Törnblom har sponsrat Svenska Djurambulansen med reklamfilmer. – Jag tycker om att hjälpa djur. Det här är ett bra sätt att göra det på, samtidigt som jag utökar min portfolio, säger han.

Det var nyligen som Malkolm Landréus, musikredaktör på Kingsize Magazine, listade topparna från det gångna året. Tidningen är det närmaste en svensk hiphop-bibel vi kommer, så orden väger tungt.

Nyblivna soloakten Prins Daniel (Daniel Säfström) blev inte bara hyllad som en av årets bästa textförfattare, utan lyftes även fram för videon till ”Citroner”.

En av hjärnorna bakom videon är Niclas Törnblom.

– Jag har gjort två musikvideos åt Daniel tidigare, då han var med i en musikgrupp vid namn Adiafora. När han ville göra en video till sin nya singel, kom jag på tal. Jag tog i min tur med mig en regissör som jag känner och en ljussättare som jag ville köra med. Vi bollade idéer alla fyra och kom fram till slutresultatet tillsammans, säger Niclas.

Videon släpptes för ett år sedan. Den finns bland annat att se på Youtube och låg även några månader i SVT:s app.

”Det är ingen vacker bild”, är en av raderna i den samhällskritiska låten. Detsamma går glädjande nog inte att säga om videon – även om den blir vulgär efter ett tag. Daniel sitter vid ett långbord, där mat i stora lass sakta åker förbi som på ett rullband. Han rappar med i några rader, tar tuggor, rappar lite till, dricker, rappar vidare. Ju längre videon går, desto kladdigare blir det.

– Daniel är en otrolig skicklig låtskrivare och vi kände att vi ville sätta visuell prägel på hans ord. På ett sätt är den vacker – med inspiration från äldre oljemålningar och fruktsstilleben och med en slags Rembrandt-ljussättning. På ett sätt är den vulgär och motbjudande. Och det är väl precis så som låten ser på samhället idag, att det är på gränsen till att vara för äckligt för att kolla på.

Hur jobbade ni rent tekniskt med videon?

– Vi använde modern teknik men med väldigt gamla objektiv, för att få den rätta känslan. Sedan använde vi enbart glödljus, för att få till det varma ljuset – som jag också färgkorrigerade i efterhand. För att hjälpa bildspråket och få mer rörelse körde vi två bord som flyttade sig åt varsitt håll, där det enklaste sättet att beskriva tekniken på är att folk helt enkelt stod och puttade på borden. Vi körde även med en utzoomning. Det gäller att hitta sådana smarta visuella grepp för att hålla en till synes enkel idé intressant hela vägen, för det visuella får ju inte vara sämre än låten.

Hela videon är ett enda klipp.

– Vi gjorde fem tagningar totalt. Den tredje är den som vi ser nu. Efter varje tagning blev det bara snuskigare och snuskigare, och det blev helt ärligt nästan för mycket spill och sörja de två sista tagningarna.

Musikvideons storhetstid inleddes på 80-talet, med MTV:s intåg.

Internet förändrade allt. Med dagens alla olika streamingplattformar är musikvideon eventuellt mer sedd än någonsin – men pengarna bakom finns inte alls på samma sätt längre. Då måste man tänka kreativt, som Niclas Törnblom.

– Precis. Man behöver inte köpa den dyraste utrustningen, om man bara känner till knepen.

Niclas driver företaget Cineworks Filmproduktion, som producerar reklamfilm och musikvideos i Trosa kommun med omnejd och uppe i Stockholm. Han arbetar också som frilansande filmfotograf.

Har du några fler musik­videos på gång?

– Det finns lite lösa grejer, inget som är bestämt ännu. Men jag hoppas få göra fler, för musikvideo är ett sådant fint medium. Som filmskapare får du experimentera och lära dig nya saker, utveckla ditt bildspråk ytterligare. I mer klassisk, manusbunden produktion är det mer styrt och svårare att ta ut svängarna.

Härnäst ska Niclas hjälpa till med ljussättningen på andra säsongen av SVT:s barnserie ”TREX”.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post