Utflykter är vägen framåt

Vardagsflykter har blivit viktigare. Utflykter har visat sig vara vägen framåt. Utflyktsvägens nysatsning ligger därför helt rätt i tiden.

Lars-Gunnar Thor och Andreas Turesson vid en av Utflyktsvägens många skyltar. Den här står intill Spindelparken i centrala Trosa.

Mörköbon Lars-Gunnar Thor startade Utflyktsvägen för 15 år sedan. 2010 sattes skyltar upp, från Södertälje i norr till Norrköping i söder. Föreningen har närmare 80 medlemmar med verksamheter längs vägen, medan över 150 totalt annonserar i det populära, årliga magasinet.

– Men det är faktiskt först nu, tio år efter att de åkte upp, som vi varumärkesregistrerat skyltarna det står Utflyktsvägen på. Själva namnet kan vi inte skydda, då det är alldeles för generellt, men namnet ihop med skylten gick bra att skydda. Så nu kan ingen slå upp liknande vägskyltar på andra håll i landet, säger Lars-Gunnar.

Är det här ett tecken på att det händer grejer med Utflyktsvägen?

Ja, det är det.

Styrelsen har pumpats med nytt blod. Målet är att bli mer synliga, inte minst i sociala medier, och att få fler att få upp ögonen för vad som gömmer sig längs småvägarna ute i myllan.

– Hela Utflyktsvägen, och alla medlemmar längs med den, är en jätteskatt, konstaterar Andreas Turesson, vd på Trosa Stadshotell & Spa, som är en av de nya styrelseledamöterna.

Vad siktar ni framför allt på att utveckla?

– Jag har jobbat på stads­hotellet i fem år och haft min nuvarande position i tre, och under alla de åren har jag bara snuddat vid namnet Utflyktsvägen – och jag tror att samma sak gäller för många andra. Men här finns en otrolig potential att förvalta.

På vilket sätt?

– I hur vi paketerar saker. I hur vi skapar olika rutter. I hur vi säljer in oss.

Ligger i tiden: ”Rätt att smida nu”

Sedan pandemin bröt ut, har en hel del företag gått på knäna. Men inte besöksnäringen utanför storstäderna, åtminstone inte under de varma månaderna. Då var det tvärtom på många håll, med rekordsiffror, både sett till antalet besökare och sett till intäkterna.

Besökarens beteende har dock förändrats, där fokus flyttats till upplevelser utomhus och dagsutflykter snarare än hela semesterveckor på samma ort.

Det finns ingen anledning att tro att kommande senvår och sommar kommer att se annorlunda ut – och därför ligger satsningen på Utflyktsvägen perfekt i tiden. Marknadsföringen har redan sedan tidigare varit inriktad på stadsbor i Stockholm och Mälardalen.

– Många av våra medlemmar märkte av en positiv effekt i somras. Det är rätt tid att smida nu. Och då pratar jag inte bara om de stora aktörerna, som Kolmårdens djurpark till exempel. Mångfald är grundtanken för hela Utflyktsvägen, säger Lars-Gunnar Thor.

– Precis, folk vill ta sig ut och vi ska hjälpa dem att göra det. Vi gör det här för att inte stå oförberedda när det smäller till i början av juni, instämmer Andreas Turesson.

Handlar om helhetsupplevelser

Att sy ihop helhetsupplevelser har blivit viktigare.

– En natt på ett hotell är oftast inte reseanledning nog, för hotell finns överallt, fortsätter Andreas. Det handlar om krydda med fler upplevelser. Vad är besökaren intresserad av? Är det gastronomi? Ja, då kanske vi bygger ihop ett paket med lunch, fika och middag på tre olika ställen. Är det inredning? Ja, då kanske vi föreslår fyra helt andra platser att besöka. Är det naturen? Ja, du fattar…

Paketerade resor, helt enkelt?

– Ja. För ett drygt halvår sedan, innan pandemin, var den typen av resor på nedgång. Nu har det vänt – totalt.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post