Urban säljer mack och säger tack

Bensinmacken har funnits i familjen sedan 60-talet. Nästa månad är det över. – Det ska bli väldigt skönt, säger Urban Strömberg.

Bensinstationen på Bråtagatan har funnits i familjen Strömbergs ägo i nästan 40 års tid (även om mackverksamheten funnits inom familjen i nästan 60 år). – Jag vill passa på att tacka alla våra trogna kunder, säger Urban Strömberg.

BP 1994. Inte långt senare omvandlades macken till Statoil.

Maeivy Åhrberg och Urban Strömberg skämtar inne i trafikbutiken.

Föräldrarna Tage och Maj tog över BP-macken bakom Albins – med bilverkstad och tvätthall – i mitten av 60-talet, när Urban bara var en liten grabb. Flytten upp till Bråtagatan skedde 1982. 1994 omvandlades macken till Statoil och året efter tog Urban själv över verksamheten.

”Känns konstigt”

Nu, 25 år senare, är marken såld.

– Det känns så klart lite konstigt, då jag ändå hållit på med det här nästan hela livet. Jag har ju vuxit upp med bensinstationer.

För ungefär tio år sedan tankades de sista dropparna drivmedel ur de gamla pumparna. Det blev istället en fristående automatstation (som lever vidare även framöver) närmare korsningen där Bråtagatan möter Industrigatan. Först 1-2-3, sedan Ingo.

Själva trafikbutiken – där det bland annat gått att hyra släp och köpa gasol – gick över till Frendo, framför allt för att kunna fortsätta ha en smidig lösning med grossistleverantörer och liknande.

Men utbudet och själva upplägget har egentligen inte ändrats så mycket sedan 80-talet. En butik med biltillbehör, en verkstad, någonstans att tanka. Oavsett vad det har stått på skyltarna.

– Ser man till verkstaden var förhållandet mellan att mecka på klassiskt vis och hålla på med elektronik 90/10 förr i tiden. Idag är det i princip det omvända. Det går inte att serva en bil utan datorer. Det är ju nästan så att originalverkstäder har problem med vissa grejer för att det är så komplicerat.

– Annars skedde den största förändringen när vi tog in korv. Jag minns att farsan hade lite svårt med den förändringen. Men det är ju den typen av snabbmat man förknippar mackar med idag.

Då stänger butiken

Camfil äger redan marken, så att företaget kan börja projektera för framtiden.

– Det känns bra för mig att det är ett etablerat Trosaföretag som Camfil som tar över marken, säger Urban.

Den sista juni lämnas nycklarna över. Dock stängs verksamheten allra troligast ner redan den 14 juni, för att hinna tömma lokalerna.

Sex anställda berörs.

– De är redan uppsagda. Jag har kört med öppna kort hela tiden och personalen har å sin sida varit väldigt solidarisk. De kommer att hjälpa mig med att avveckla.

Vad ska du göra själv?

– Jag har inte tänkt gå i pension riktigt än. Men jag kommer inte heller att vara stressad att hoppa på något nytt. Det har varit full rulle i alla år, och macken har tagit väldigt mycket tid och energi för mig. Nu finns det annat att lägga den energin på. Jag har en lång ”to do”-lista på saker att göra hemma. Barn och barnbarn att rå om, säger Urban, funderar någon sekund och säger sedan:

– Jag vet inte vad som väntar riktigt, men kontentan är att det ska bli väldigt skönt med det här avslutet.

Läs mer: ”Därför köper globala företaget marken” är en av många artiklar i senaste numret av ÖSP – som du kan läsa här!

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post