Ung 0156 arrangerar idrottsdag: ”Ambitionen är att fylla gräsplanen”

Slagskott, golf-svingar och gympapass. Lördagen den 10 augusti
bjuder Ung 0156 in Trosa kommuns idrottsföreningar att visa upp sig i hamnen. Målet: att få fler unga att röra på sig.

Nicklas Grossmann vid volleybollplanen i hamnen. Tanken är att gräsytan bakom honom ska fyllas med idrottsföreningar lördagen den 10 augusti.

Rörelsen Ung 0156 samlar föräldrar och andra engagerade vuxna för att göra Trosa kommun till en mjuk och rolig plats att bo på för barn och ungdomar. De mest konkreta initiativen hittills har varit grillkvällarna på Östra Hamnplan och nattvandring.

Läs mer: ”Ville vara med direkt”

Den tidigare NHL-, Tre Kronor- och elitseriespelaren Nicklas Grossmann är ett av affischnamnen.

– Jag har inte varit jätteinvolverad än så länge, utan har mest varit nere på ett par av grillkvällarna. När idén om en idrottsdag föddes, föll det naturligt att jag skulle vara med och dra i trådarna för den, säger Nicklas, som sköter arrangemanget ihop med Mikael Häfeli.

Spelare från SSK

Kommunen har gett grönt ljus till att låna hamnängen, den stora gräsytan i hamnen. Sju-åtta lokala idrottsföreningar har redan tackat ja till att delta.

– Ambitionen är att fylla gräsplanen med massor av olika idrotter. Självklart riktar vi oss till kids i första hand, men alla är välkomna – barn på två-tre år upp till pensionärer. Tanken är att man ska kunna gå runt och pröva saker: golfklubbor, kolla in crosshojar, köra smålagsspel i fotboll, spela volleyboll, käka grillad korv, lyssna på musik. Vi vill hålla det enkelt, men att det samtidigt ska bli några roliga timmar där på lördagen, säger Nicklas.

Alla prova på-aktiviteter kommer att vara gratis.

Nicklas hoppas även att det dyker upp några A-lagsspelare från Södertälje SK, mittenlag i allsvenskan i fjol.

Varför är idrott viktigt?

– Det är viktigt att det finns möjligheter för unga att röra på sig fysiskt. I dagens samhälle, med mycket skärmar överallt, blir det lätt att man sitter still. Vilken fysisk aktivitet man sysslar med spelar ingen roll, bara man rör på sig och tycker att det är kul.

Läs mer: Hockeystjärnan först ut på Hedebyskolans hyllningsvägg

– Sedan är gemenskapen en stor del av det hela. Den har alltid varit viktig för mig, möjligheten att träffa och umgås med 20-30 personer som har samma intresse. Att hänga, ha kul och idrotta tillsammans. Jag fick tidigt upp ögonen för den sociala biten. Det var en av anledningarna till att jag fastnade och blev kvar inom idrottsrörelsen.

Ingen krock

Idrottsdagen som Ung 0156 håller i ska inte förväxlas med Föreningarnas dag två veckor senare, söndagen den 25 augusti. Den hålls på samma yta, men är inriktad mot alla föreningar, inte bara de som har specifikt med sport och fysisk aktivitet att göra.

Det finns ingen schism i bakgrunden. Tvärtom. Kommunen ställer sig positiv till Nicklas Grossmans initiativ.

Näringslivschefen Jonas Ivervall har hjälpt Nicklas med tillståndet som krävs för att få arrangera saker på hamnängen.

– Det är självklart positivt när föreningar och ideella krafter själva gör något på det här sättet. Deras målsättning är att visa för yngre vilka möjligheter som finns när det gäller idrott här i kommunen – och det är jättebra, säger Jonas Ivervall.

Kultur- och fritidschefen Sara Fältskog Eldros är ansvarig för Föreningarnas dag. Hon håller med sin kollega.

– Föreningarnas dag är redan färdigplanerad och det ska bli jätteroligt att köra i år igen. Om vissa föreningar har resurser att delta i båda arrangemangen är det bara bra, säger hon.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post