Tystberga GIF – idrottsnavet på orten
Ansvaret för att barn och ungdomar på små orter ska motionera ligger oftast hos den lokala idrottsföreningen. Så även i Tystberga. Det ansvaret förvaltas väl.
Tystberga GIF aktiverar cirka 70 barn, fördelade på tre fotbollslag, två gympagrupper och en innebandygrupp. Vissa av barnen kör fler än en av sporterna.
Gympasalen i Tystberga rymmer inte mycket mer än en badmintonplan. Golvet är klassiskt abborrgrönt. Det gyllenbruna träet i ribbstolar och bänkar har rispor som sträcker sig flera årtionden tillbaka.
Det är kanske inte vad ortsborna önskar, men det är vad de har. Och de gör något bra av det lilla som bjuds.
Elva barn är med och tränar den här kvällen. Kristoffer Kviberg blåser i visselpipan och samlar alla i en ring i hallens mitt. Han bär en träningsoverall med TGIF-loggan över hjärtat, precis som flera av barnen och ledarkollegan Annika Johansson.
– Innebandyträningarna är för alla barn mellan 6 och 12 år. Sedan har vi två olika gympagrupper, en för väldigt små barn födda 2014-15 och en för äldre barn, där träningen är mer inriktad på renodlad gymnastik. Alla de här grejerna har vi en gång i veckan under årets mörka månader, säger Kristoffer, som är en av tre personer som har hand om föreningens ungdomsverksamhet.
Nynäs IK för en tynande tillvaro numera. Mycket ansvar ligger hos Tystberga GIF.
– Det är upp till oss att se till att det händer något på idrottsplanet i Tystberga. Målet är att det ska finnas lite olika aktiviteter för barn från 5 år och gärna hela vägen upp till 15. Barn och ungdomar ska ges chansen att röra på sig och ha roligt.
Vill inte ha dyra avgifter
Utan att behöva åka ett par mil i bil eller buss. Ett av knattelagen testade ett tag att köra träningar i Öknahallen. Då deltog betydligt färre.
– Skulle inte vår förening finnas, skulle idrottsrörelsen tappa otroligt många. Ett fåtal hade sökt sig till stan. Kanske en av tio, tror jag. Meningen med all vår aktivitet är att det ska vara enkelt att hålla på. Det ska inte behövas föräldrar som skjutsar, det ska inte hänga på dyra avgifter, det ska vara tillgängligt för alla.
Gympasalen är jätteviktig. Precis som Tyrsvallen, ortens idrottsplats. Utöver herrlaget – som i år har ett väldigt intressant lag på papperet och mycket väl kan avancera från division 5 till fyran – finns det tre yngre lag.
– Förra året hade vi tyvärr bara ett av de lagen i seriespel. Vi har svårare att få ihop tillräckligt med spelare när det blir dags för niomanna, säger Kristoffer.
Kan samarbeta med Brandkärrsskolan
Största händelsen varje år är fotbollsskolan. Den hålls traditionsenligt helgen efter skolavslutningen och lockar mellan 40 och 60 barn varje gång. Bra uppslutning, sett till ortens storlek. Men uppslutningen kan bli ännu bättre framöver.
Tystberga skola tillhör samma rektorsområde som Brandkärr och Långberg inne i Nyköping.
– Vi är dumma om vi inte utnyttjar det. Min tanke är att försöka bjuda in Brandkärrsskolan till att börja med och viga runt 20 platser i fotbollsskolan åt barn därifrån. Jag håller på och söker bidrag, för vi vill i sådana fall att det ska vara gratis för alla. Slår det väl ut, kan nästa naturliga steg vara att bussa barn till Tyrsvallen en gång i veckan för att träna här. Det skulle vara guld värt ur alla möjliga aspekter. Men, jag vill vara tydlig med att det sistnämnda bara är vaga förhoppningar i nuläget, säger Kristoffer.