TVSK rustar för division 2 – så gick det för övriga lokala klubbar
Nervkittlande kval och byråkratiskt kaos. Trosa Vagnhärads herrlag slet sig genom mycket för att äntligen ta steget från division 3 till division 2. Nu börjar truppbygget inför kommande säsong.
Tränaren Jonatan Hansson ståendes vid bänken under en av sommarens hemmamatcher på Häradsvallen i Vagnhärad. Foto: Lasse Jansson
Ett bra första steg är att säkra upp tränaren som lotsade laget till avancemang. Även om inga papper var påskrivna när ÖSP nr 19 gick till tryck, är det mycket som talar för att Jonatan Hansson fortsätter vid rodret.
– Vi vill ha Jonatan kvar. Vi har suttit ner och pratat med honom, och han ska fundera till nästa vecka, sa TVSK:s ordförande Pär Corell då.
– Det hänger ju inte bara på det sportsliga, utan även situationen hemma. Men båda bitarna har känts bra i år och jag trivs bra i klubben, sa Jonatan själv.
Uppmärksammat kaos
Säsongen som gått skulle kunnat vara påfrestande för de mest luttrade tränarnerver. TVSK säkrade andraplatsen, som även innebar kvalplats uppåt, i sista seriematchen. Sedan väntade två spännande kvalomgångar, först mot FBK Karlstad, sedan mot IFK Aspudden-Tellus.
Det senare dubbelmötet kantades av kontrovers. Alige Barrow fick rött kort i andra mötet med Karlstad, men gick ändå att registrera i truppen till det första mötet med Aspudden-Tellus, trots att reglerna egentligen säger annorlunda. Efter att ha kollat med förbundsfolk på högsta nivå, fick TVSK klartecken att använda spelaren. Barrow spelade sedan i 2–1-vinsten hemma mot Aspudden-Tellus. Stockholmslaget överklagade och fick rätt, vilket gjorde att resultatet omskrevs till 0–3. Sedan överklagade TVSK överklagan (snurrigt, vi vet) och fick rätt, och resultatet återgick till 2–1. Här drogs några av landets mer framstående fotbollstyckare in i bilden, vilket skapade en soppa i sociala medier.
Men allt avgjordes som tur var på planen till slut. TVSK förlorade returmötet i Stockholm med 3–4, men det räckte ändå för att vinna dubbelmötet på fler gjorda bortamål.
Vågar man säga grattis än?
– Ja, det vågar man nog göra, säger Pär Corell. Aspudden-Tellus måste nu överklaga till Riksidrottsförbundet (RF) och det ska extremt mycket till om RF ens ska ta upp ärendet. Det måste handla om ett tydligt prejudicerade fall.
Behöver bredda
Om truppen bara hålls frisk och intakt tror Jonatan Hansson att den redan nu står sig helt okej i division 2-miljö.
– Det är klart att det ändå är önskvärt att förstärka i varje lagdel, men vi måste framför allt bredda truppen, säger Jonatan. Nu har vi varit utsatta för extremt mycket skador. Vi hade i princip bara 16 spelare att tillgå i kvalspelet och det är alldeles för tunt på längre sikt.
Det finns en spelare som stuckit ut mer än alla andra i TVSK. Anfallaren Marcus Björklund stod för en kontroversiell övergång när han efter att ha blivit skyttekung i division 4 lämnade uppflyttade Nyköpingslaget Hargs BK för nya seriekonkurrenten TVSK. Valet var en sportslig succé, då 22-åringen fortsatte att ösa in mål. Det blev 26 mål i serien och ytterligare sju i de fyra kvalmatcherna. Ett ”otroligt” målsnitt, som Jonatan Hansson säger.
– Det kan komma klubbar högre upp som rycker i honom, men vi hoppas så klart få behålla honom. Jag tror att trean till tvåan är ett bra steg för hans utveckling, mycket bättre att spela i division 2 än att kanske inte vara ordinarie ett par divisioner upp.
Annars vill Jonatan Hansson lyfta fram 17-årige Muhamed Trawally. Den vindsnabbe yttern, vars framtid i Sverige är oklar (se ÖSP nr 14), är den enda spelaren som startat samtliga matcher.
– Han har haft några riktiga toppar. Matchen borta mot Harg var han helt överlägsen, det är något av det värsta jag sett på den här nivån.
Fler lokala nyförvärv?
I övrigt har TVSK redan ”lite trådar ute”.
Handlar det om lokala spelare från ÖSP-området?
– Det gör det, bland annat.
Men du vill inte nämna några vid namn?
– Nej, det skulle vara dumt att dra igång onödiga spekulationer.
Så gick det för de övriga lokala fotbollslagen
HERRAR
Division 5
Järna SK Slogs i botten av division 5. Hamnade på samma poäng som Tystberga (22), men kom före E4-konkurrenten tack vare bättre målskillnad – och tack vare 3–1-seger på bortaplan mot just Tystberga i allra sista omgången. Föll från division 3 ner till femman på två säsonger, men undvek glädjande nog att fortsätta rasa.
Tystberga GIF Blandade och gav under säsongen. Jämna segrar blandades med tvåsiffriga förluster. Hade som vanligt stor draghjälp av skyttekungen JimRobin Vestin, som stod för 18 mål. Anders Jansson hoppade av efter halva säsongen och ”Antes” assisterande Surre Andersson klev in som huvudtränare. Höll sig kvar i division 5 med liten marginal. Surre fortsätter som huvudtränare även nästa säsong och flera befintliga spelare har redan säkrats upp för fortsatt spel.
Division 6
Hölö-Mörkö IF Var inblandat i en rafflande avslutande match, där det räckte med oavgjort hemma mot Västerljungs IF för att säkra division 6-kontraket. Inför årets bästa publiksiffra (120) blev det
möjligen ingen välspelad match, men en spännande sådan, där Hölö lyckades avgöra med en man mindre med en minut kvar att spela. Hölö hade dock svårt att få ihop lag på hösten och rutinerade spelare har skvallrat om att det är oklart om laget kan hållas igång kommande säsong.
Trosa-Vagnhärad SK U Hade en svag vår, men höjde sig rejält i slutet av säsongen (delvis tack vare att tidigare A-lagsspelaren Pontus Pierrou plötsligt dök upp). Räddades kvar i division 6 av Hölös sena segermål mot Västerljung, hade annars trillat ur serien på sämre målskillnad än lokalrivalen. Enligt säkra källor återstår det dock att se om TVSK U finns kvar nästa år. Med ett A-lag i division 2 anses glappet ner till sexan bli för stort och att det är bättre att låta talanger utvecklas i ett seriöst satsande juniorlag. Plockar man bort juniorerna har årets trupp varit för tunn och träningsviljan för låg. På de två fronterna måste det till en märkbar förändring för att laget ska kunna bli kvar.
Västerljungs IF Schabblade bort säsongen på hösten. Efter en stark avslutning på vårsäsongen (där poängen började trilla in efter nesliga jämna förluster mot topplag) vattnades truppen ur alldeles för mycket till återstarten av serien. Åkte ur och tar nya tag i division 7. Ny lagledning redan klar, där Johan Söderström blir huvudtränare, assisterad av Tom Jonasson, Robin Löf och Tommie Lagerman.
Division 7
Gnesta FF Börjar den gamla storklubben (lokalt sett) vakna till liv igen? Stod för en kanonstark säsong i division 7 och vann serien klart, sex poäng före tvåan Stallarholmen. Säkrade avancemanget med en match till godo, genom att köra över Åkers IF med 10–0 på bortaplan. Har ett hungrigt, rätt ungt lag och bör kunna stå sig bra i division 6.
Stjärnhovs IK Sliter på. Hade seriens bästa målskytt i Christoffer Smedman (15 mål) och Christoffer Hansebjer på delad andraplats med Gnestas Max Lord (10). Hade svårare att hålla tätt bakåt än kommunrivalen, så det blev en fjärdeplats till slut.
DAMER
Division 3
Gnesta FF Nykomling i division 3. Blandade segrar med förluster. Slutade
i mitten av tabellen, på samma poäng som omstartande IFK Nyköping, men med sämre målskillnad. Har gått ut med att laget siktar högre än en femteplats nästa år och jagar spelare som vill vara med och satsa. Utanför seriespelet nådde laget sin största triumf för året, då det tog sig till
DM-final. Där blev det förlust mot IK Tun.