Trotjänaren M/S Karin firade 40 år

Karin är pålitlig som få. I 40 år har hon körts fram och tillbaka över Skanssundet, 365 dagar om året, över 30 turer per dag. Frågar man en som har koll, lär det bli många år till.

En befälhavare och en maskinist bemannar alltid M/S Karin. Här är det befälhavare Anders Ring, iklädd jubileumsväst, som ser till att allt fungerar som det ska.

Björn Svedlund slutade för fem år sedan, efter att ha jobbat på färjan i 18 år. Då hade han övernattningsboende i Nacka, men bodde egentligen i Dalarna. Det gör han nu också.

Gunilla Ekenstein Kling och Roland Sernlind har stuga på Mörkö och brukar ta färjan rätt ofta. Här får de en rund­visning i hytten av ”Perra” Persson. Befälhavare Josefin Larsson ser till att M/S Karin flyter fram stabilt.

När Färjerederiet startade en ny led mellan Slagsta och Ekerö, var det ett par anställda som bytte från sina tjänster på Skanssundsleden. Det öppnade upp för Anders Ring. Han fick ett 1,5 år långt vikariat på vägfärjan M/S Karin, som går mellan Hörningsnäs och Mörkö. Det här var 1993.

Anders jobbar kvar. Han har hunnit vara med om en del udda händelser genom åren, även om han säger att det inte brukar ”hända så jäkla mycket” på färjan.

– En gång fick vi rycka ut och hjälpa en filippinsk sjöman på en tankbåt en bit bort i sundet. Han hade fått problem med blindtarmen. Vi la till bredvid och tog med honom till land, där han hämtades av ambulans.

Rekord efter krasch på midsommar

Störst tryck var det för tre år sedan, efter att en lastbil hade kraschat in i motorvägsbron i Södertälje. Det var natten till midsommarafton och fler bilister än vanligt skulle färdas på E4 till och från Stockholm.

– Då satte vi rekord, minns Anders. Vi hade 2600 PBE* den dagen. Vissa fick stå och vänta i tre timmar och var till slut helt desperata. Kön var åtta kilometer lång.

Onsdagen den 14 augusti var det 40 år sedan M/S Karin började gå. Det firades med fikabjudning och ”guidade turer” för de som ville. Mycket är utbytt genom åren, men det gula, robusta skrovet är detsamma.

– Hon mår skitbra! Hon är nyservad. Så det är en pigg 40-åring vi snackar om.

Hon lär gå till hon är 50?

– Garanterat.

* PBE är ett mått. En personbil är ”värd” 1 PBE, medan större fordon är värda fler.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post