Trosas vårdcentral först att testa ny chattfunktion

Vårdcentralen i Trosa är första försökskanin när Region Sörmland testar fler digitala tjänster. Den nya chattfunktionen lovordas redan av sjuksköterskorna.

Det som överraskar Åsa (sittandes) och Malin mest är snittåldern på de patienter som redan prövat de nya digitala tjänsterna. – Det har varit en 80-talist, annars har de flesta varit i den övre medelåldern. Någon var över 70 bast. Det är snart dags att glömma fördomen om att äldre generationer inte klarar av ny teknik, säger Åsa.

ÖSP skrev tidigare i höstas om några av de nya tekniska valmöjligheter som gjort kontakten med primärvården mer flexibel. Utvecklingen är samtidigt ett nödvändigt steg för regionen, i den ständigt ökande konkurrensen med app-doktorer.

– Digitala vårdtjänster efterfrågas mer och mer av våra patienter och invånare. Region Sörmland behöver kunna erbjuda mer på det här området till de som vill och har intresse av det. Det övergripande syftet med digitala tjänster är att successivt göra vården mer effektiv för alla regionens patienter och invånare, säger Camilla Holmgren (S), ordförande i nämnden för primärvård och rättspsykiatri.

Ett nytt digitalt rådgivningsstöd och en ny chattfunktion kommer att testas på fem vårdcentraler. Trosa startade redan i slutet av november och var därmed först ut.

Via 1177 Trosa vårdcentral, eller via det traditionella sättet att ringa till vårdcentralen, kan du välja den nya chattfunkionen (eller köra på telefonrådgivning med en sjuksköterska precis som tidigare).

Du behöver ha ett mobilt bank-id och en mobiltelefon för att använda dig av chatten.

Samma databas

I den digitala rådgivningen får du chatta med en artificiell intelligens som har samma databas i botten som vårdpersonalen använder sig av när den pratar med patienter.

– Skriver du att du är ledsen till exempel, frågar ”datorn” utifrån det. Känner du dig nedstämd? Har du gjort dig illa? Sådana saker. Efter ett tag kan datorn ge råd om egenvård, som att avvakta, dricka mycket vatten eller att ta febernedsättande. Precis som när patienten ringer oss på telefon rekommenderar datorn att patienten hör av sig om besvären inte försvunnit efter tre dagar, säger distriktsköterskan Åsa Norén.

– Om det handlar om något allvarligt, får personen så klart direkt ett råd från databasen om att kontakta 112 för att få mer akut vård.

Men där mittemellan då? När egenvårdsråden inte räcker till, får patienten möjlighet att chatta med en sjuksköterska på vårdcentralen. Den funktionen är också ny, men till skillnad från rådgivningsstödet – som rätt logiskt är tillgängligt dygnet runt – funkar chatten bara mellan 8 och 15 på vardagar.

Sjuksköterskan Malin Grafford har hunnit testa chatten vid flera tillfällen.

– Den har funkat jättebra, säger hon. Dock har vi haft en del ”buggar” i systemet, vi är ju först ut och det är alltid saker som behöver justeras över tid. Vi hoppas att patienterna har förståelse för det och ringer upp oss istället om tekniken inte fungerar.

De som väl kommer fram till er är inte frustrerade då?

– Nej, tvärtom faktiskt.

Men är det inte lätt att missförstånd uppstår?

– Det har som sagt flutit på bra. Skulle det vara någon som helst oklarhet, ringer vi upp. Vi ska aldrig göra bedömningar på halvdana grunder. Vissa patienter kanske inte skriver så bra, eller så kan de inte tillräckligt bra svenska, och då tar vi självklart kontakt på annat sätt.

Vad är fördelen med de här nya digitala funktionerna?

– Alla patienter bedöms på exakt samma sätt, säger Åsa.

Men kan det inte bli omvänt också, att datorn inte hör sådant som röstläge, och därför missbedömer allvaret i vissa lägen?

– Det lär inte hända, eftersom databasen bygger på att den hellre ska höra av sig till oss än att fria, om man säger så.

Pilotprojektet pågår fram till sommaren. De nya tjänsterna kommer att finnas kvar i någon form, men en upphandling avgör om det blir test-leverantören Plattform 24 eller någon annan som
levererar mjukvaran.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post