Trosamästerskap ska föra de två golfklubbarna närmare varandra

Två konkurrerande klubbar på var sin sida av stan. I slutet av maj gör de upp. Finns det plats för bara en av dem efter det? Tvärtom.

Kent Wäppling och Niklas Lindroos utgår från att det inte är riktigt lika krispiga väderförhållanden när Trosas två golfklubbar gör gemensam sak och arrangerar tävling i slutet av maj. – Alla är välkomna att komma och titta och heja på under den helgen. Det hade varit trevligt om så många som möjligt dyker upp, säger Niklas.

Det nyinstiftade Trosamästerskapet är ett sätt för Trosa Golfklubb och Åda Golf & Country Club att närma sig varandra och fördjupa samarbetet mellan klubbarna.

– Vi vill att medlemmarna i båda klubbarna ska märka att det händer saker. Det gamla groll som sitter i väggarna ska försvinna. Det är få orter som har två så pass bra banor som vi har och ett fördjupat samarbete stärker Trosa som en riktig golfkommun, säger Ådas klubbchef Petter Isoz.

Tanken var att den första upplagan av tävlingen skulle ha arrangerats redan förra året, men pandemin ställde till det.

Nu är allt upp-peggat för premiär helgen den 28–29 maj.

– Det blir en 36-hålstävling, där det först spelas 18 hål på Trosa på lördagen och sedan 18 hål på Åda på söndagen, berättar Kent Wäppling, som drar i trådarna för Trosa GK:s räkning.

Hans motsvarighet ute på Åda är Niklas Lindroos.

– Ända sedan jag började jobba här för 6–7 år sedan har jag velat få till en bättre relation mellan klubbarna, för det gynnar oss allihop. Det är lättare att sälja in Trosa som golfort om vi ger varandra draghjälp, säger Niklas.

Vinnarna får spela gratis på banorna

Den nya tävlingen riktar sig enbart till medlemmarna i de två klubbarna. Alla som är över 13 år gamla och har 36 i handicap eller bättre är välkomna att anmäla sig när anmälningsperioden inleds i början av mars.

– Vi hoppas få till ett brett åldersspann, med allt från tonåringar till 90-åringar. Skulle det finnas spelare som är yngre än 13 år som vill vara med och bedöms vara tillräckligt mogna för uppgiften, kan vi alltid ge dispens, säger Kent.

En Trosamästare och en Trosamästarinna kommer att utses. Vinnarna får sedan spela gratis på båda banorna under en säsong. ”Ett bra pris, värt att kämpa om”, som Petter Isoz säger.

Det finns plats för 36 damer och lika många herrar från vardera klubb, vilket innebär max 144 spelare totalt.

Deltagarna spelar på sitt handicap, så nybörjare har chansen att tampas om slutvinsten med mer rutinerade ”elitamatörer”.

De individuella klasserna i all ära – störst prestige kommer säkerligen att ligga i klubbtävlingen. De sex bästa resultaten från vardera klubb räknas ihop. Bästa klubb plockar hem vandrings­pokalen.

– Givetvis hoppas vi att det blir lite taggning mellan klubbarna. Det hör till att spelarna gnabbas vänskapligt med varandra inför och under tävlingen, säger Niklas.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post