TrosaGuiden: Här är mysiga Husby Park i Vagnhärad
Få platser är så förknippade med Vagnhärad som Hulo. Och inga personer är mer förknippade med Hulo än ägarna Hasse och Per Forssander. Efter över 40 år i lokalbefolkningens tjänst, börjar de nu skymta slutet på yrkeslivet.
Per och Hasse.
Klipp från mysiga Husby Park nedanför Hulo:
När hamnade ni i Vagnhärad?
HASSE Vi är i stort sett uppvuxna här. Vi kom hit tack vare den ”gröna vågen” 1968. Tio år senare, 1978, öppnade vi Hulo ihop med våra föräldrar. Vi har efter det bildat egna familjer, som valt att bo kvar i Vagnhärad med omnejd.
Om jag skulle komma till Vagnhärad för första gången, passera tågstationen på väg mot centrum och då se den stora faluröda ladan på min vänstra sida – vad skulle ni säga ryms där inne?
PER Vår slogan är ”Något för alla”. Den sammanfattar vår verksamhet bra. Kläder är grunden, där vi har stor bredd: arbetskläder, friluftskläder, jaktkläder, finkläder, barnkläder, skor, stövlar, kängor – allt. Utöver det har vi även allt från köksredskap till leksaker. Ett jättesortiment, om man bara tar sig tiden att titta på det.
Varför har Vagnhärad varit en bra ort att ha Hulo på?
PER Vi ligger nära motorvägen. Nära flera stora städer. Nära skärgården. Det är helt enkelt ett ställe här på östkusten som folk rör sig mycket genom eller precis förbi. Om man pratar om vårt läge mer specifikt, så är det enkelt att ta sig hit och enkelt att hitta parkering.
Varför fungerar ert koncept så bra i Vagnhärad?
HASSE Vi gillar att kunna erbjuda kunder som likt oss själva valt att ha sitt boende utanför storstan möjligheter att kunna flanera och ögonshoppa. Det är vi inte ensamma om här i kommunen. Det är tur att alla vi små, lokala butiker finns som värnar om att göra Vagnhärad och Trosa kommun till ett ställe som fyller fler syften än att bara ”bo och sova på”. Och det uppskattas. Många väljer att handla lokalt och har gjort så i många årtionden. Vi har kunnat bygga upp en bred kundrelation – och i slutänden också ett brett sortiment. Det är det vi brinner för att kunna göra – att ge kunden valmöjlighet, trots att vi ”bara” finns på landet.
Vad får er att överleva i konkurrens med näthandeln?
PER Så länge handeln har fördelen av att vara visuell. Alltså att folk kan titta på de fysiska plaggen, klämma och känna och prova. Jag tror att den mänskliga kontakten fäller avgörandet för många fortfarande.
HASSE Kund-service är en annan anledning, ur olika synvinklar. Kundservice kan vara att ha ett enormt utbud, trots få invånare, som gör att så många som möjligt kan hitta det de letar efter. Kundservice kan också vara att vara lyhörd, både när det gäller att serva kunderna i butiken och när det gäller att lyssna på deras önskemål.
Har ni aldrig funderat på att byta lokal eller till och med lämna Vagnhärad?
PER Visst finns det tillfällen när vi tvivlat på vissa grejer. Att driva en sådan här butik är lite som en berg- och dalbana. Vi har även haft butik i Örebro ett tag och hållit på med importgrejer inom textil. Men vi har alltid haft den här ladan som utgångspunkt. Och just det har vi nog aldrig övervägt att ändra på. Våra föräldrar stred så hårt för att få öppna den här verksamheten, så det skulle inte kännas rätt att slå upp portarna någon annanstans.
Och i Vagnhärad blir ni kvar till ni slutar jobba?
HASSE Ja. Jag fyller 65 i år och blir egentligen pensionär. Men vi har bestämt att jobba ihop och driva Hulo ända till Per fyller 65 om tre år. Vi ska jobba stenhårt med det här konceptet under de åren.
PER För vi tycker fortfarande att det är kul! Vad ska man annars göra? Sitta och skala äpplen?
Vad händer med Hulo då?
PER Det vore kul om det kunde drivas vidare på samma sätt. Just nu tillhör fem av de sju som jobbar på Hulo vår familj, inklusive vi två. Vi får se om det blir någon inom familjen eller någon extern som ser möjligheten.