Trosabo mitt i brandinfernot: ”Aldrig varit med om något liknande”

TROSA. Trosabon Andreas Blomquist var med och bekämpade den stora branden i Ljusdal. Upplevelsen var ny och lärdomarna många.

Andreas jobbar som insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst, med Nyköping som utgångspunkt. Han är en av många sörmländska brandmän som skickades till Hälsingland för att delta i den omfattande släckningsapparaten.

Hur var det där uppe?

– Otroligt mycket folk, allt från frivilliga till militärer och brandpersonal. Organisationen liknar den vid Vasaloppet. Skillnaden är att Vasaloppet hålls varje år och har funnits länge. Här har man fått hitta på en organisation från grunden.

Är det imponerande?

– Ja, det tycker jag. Det är många aktörer som är med – Trafikverket, SMHI, försvaret, räddningstjänsten, ambulanspersonal, Röda korset… Det är mycket att få ihop på en gång.

Vad gjorde du väl på plats?

– Mina första åtta timmar ingick jag i staben i Lassekrog, rätt nära Färila. Efter det hade vår grupp till uppgift att skydda Kårböle, som var en av de hårdast drabbade platserna. Vi skulle se till att branden inte passerade de begränsningslinjer som hade satts upp.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Absolut inte. Det är bara branden i Västmanland för fyra år sedan som kan jämföras med det här på senare år, och där var inte Nyköping med i samma utsträckning. Jag var inte med alls då.

Du har några år på nacken som brandman och har varit med om en del. Var det något som överraskade dig?

– Mycket av det som hände där uppe är sådant som jag hittills bara läst om under räddningsledarutbildningen. Att göra brandgator, vilka befogenheter man har i den här typen av krislägen och så vidare. Det har varit väldigt lärorikt, och vi i Sörmland kan dra många erfarenheter av det här.

Hur då?

– Vi tvingas ställa oss frågor om hur vi ska förbereda oss på bästa sätt om något liknande skulle hända här. Vad har vi för kontaktvägar? Vilka frivilligorganisationer finns i närheten? Nu är vi lite mer på tårna.

Av | 2018-08-07T08:00:11+00:00 augusti 2018|Samhälle|

Om författaren:

Lämna en kommentar