Trio skapade magi i Skottvång

En pandemi, ett skyfall av bibliska mått och en bandmedlem som missade tåget. Hindren för Franska Trions spelning var många men till slut hände det.

Franska Trion, här Matti Ollikainen och Viktor Turegård, gav allt och lite till under nästan två timmar på Skottvångs Grufva.

Trots att Franska Trion varit ett av husbanden i SVT:s På Spåret, kommer de nog aldrig att leda allsång på Skansen. Men bandet har sin trogna publik och har närmast kultstatus i musikerkretsar. Konserten på Skottsvångs Grufva var inplanerad redan förra sommaren och blev snabbt utsåld. Många hade hoppats på eftersläpp av biljetter eftersom konserten var inplanerad utomhus, men på grund av ett ihållande regn fick arrangören Maria Bystedt med besättning trolla fram en lösning som både skyddade instrumenten mot vätan och var coronasäkrad. Det löstes briljant med tält för utomhusätande av grillbuffén och konsert inomhus med sittande publik.

Här ser du några korta små smakbitar från Franska Trions konsert:

Franska Trions musik spänner från stillsamma ballader med sprött pianoklink till traditionellt svängig rock´n roll med en krydda av jazz. Men det är mycket mer än så. Frontmannen Matti Ollikainens träffsäkra, poetiska texter och innerliga, ofta lite skeva sång, är lika bärande och drabbande som musiken. Han är de trasiga existensernas själasörjare och öppnar konserten ensam med sitt piano i vemodiga ”Det gula huset” från senaste albumet ”Dom ensammas planet”.

Därefter blir det åka av och vi kastas mellan euforiskt sväng och stilla saknad i närmare två timmar. Mellan­snacket är sparsamt men Matti Ollikainen kan ändå inte undanhålla sig helt.

– Nu ska vi spela en olämplig låt, säger han med ett underfundigt flin och hamrar i gång ”Solen skiner”.

Skottvångs grufva är en intim konsertlokal som i coronans tid inte tillåter dans, men publiken gör så gott den kan. Det stampas fötter, nickas i takt och trummas på lår och knän. En man som stått i den öppna nödutgången och svängt på höfterna kan inte hålla sig längre utan dansar ut i regnet.

Applåder och visslingar som inte vill ta slut bromsas upp av att Ollikainen inleder nästa låt och Thommy Larssons ande tassar genom rummet i ”Hägringen”. Alla vi som någonsin mist en älskad vän får något i ögonvrån och hjärtat.

Franska Trion är ett tight band med frenetisk energi, äkta spelglädje och kontakt. Christopher Cantillo förtjänar dessutom epitetet ”Sveriges gladaste trummis”. Han slår lika hårt som sin föregångare Thommy Larsson och har även sympatiskt nog med honom bakom trumsetet genom att bära en t-shirt med hans namn.

Efter tre inropningar och närmare två timmars spelning kliver bandet av scenen. Att Matti Ollikainen vårdades på sjukhus för covid-19 i arton dagar i juni är svårt att tro. På frågan om hur han orkar svarar han med ett blitt leende.

– Jag blir friskare av att spela!

Franska Trion

• Franska Trion bildades 2002 i Göteborg.

• Består av Matti Ollikainen, piano och sång, Viktor Turegård, bas och Christopher Cantillo som ersatt ursprungsmedlemmen Thommy Larsson på trummor efter dennes plötsliga bortgång 2019.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post