Träskkonst på Frejaskolan

GNESTA. Art Lab Gnesta tog med Frejaskolans åttondeklassare till ett träsk för att utforska kopplingen mellan biologi och konst. Nu har studiebesöket resulterat i ett kalejdoskopiskt konstverk på skolgårdens asfalt.

Traskkonst 1Kristoffer Wilson, Fredrik Henningsson och Julia Grewdahl från klass 8D är iförda gasmasker och skyddskläder i vit plast. De sitter på knä med varsin sprejburk i händerna och fyller noggrant i utskurna sektioner av en jättestor trekantig stencil i grov papp. Spetsen är fastspikad i marken och efter hand som tårtbiten flyttas runt växer ett knallrosa mönster fram.
Eleverna har en så kallad inläsningsdag, då de får ägna sig åt valfritt projekt inför terminsslutet. Skoldagen är egentligen slut, men Kristoffer, Fredrik och Julia har valt att stanna kvar tills det är klart.
– Jag tycker att det här är extra roligt. Men man får gå ganska nära med burken, för det blåser så idag. Hälften av färgen blåser bort, säger Fredrik Henningsson.

Undersökte naturen i kärret

Projektet som mynnat ut i bilden på Frejaskolan heter Swamp Camp. Det har pågått i ett år och började med att eleverna fick följa med konstnärerna från Art Lab Gnesta till ett kärr och undersöka naturen där.
– Det var förra året som vi åkte ut till träsket för att lära oss om naturen där. Jag visste till exempel inte att det finns köttätande växter i Sverige, säger Kristoffer Wilson.
Ungdomarna har fått träffa indiska forskare från den marinbiologiska forskningsstationen ANET, som Art Lab Gnesta har ett utbytessamarbete med. I exkursionen deltog också musiker. Syftet var att få en förståelse av naturen som går bortom det naturvetenskapliga.

Både vetenskap och konst

– Vi har kombinerat vetenskap och konst. Under friluftsdagen tittade vi på träsket både med vetenskapliga ögon och ur konstperspektiv. Vi samlade på oss en massa material som vi tog med till skolan och jobbade vidare med, säger Erik Rören, verksamhetsledare på Art Lab Gnesta.
Eleverna har skapat konst utifrån det materialet. Fragment av mossa och insekter har kombinerats till kalejdoskopiska bilder för att lyfta fram de mönster som förekommer i naturen.
– Vi tog fram en app, Laboscope, som förvandlar mobilen till ett kalejdoskop. Den finns att ladda ner gratis för både Android och iPhone. Den är nog det mest högteknologiska vi gjort, tror jag, säger Erik Rören.

Bär och insekter blev mönster

Art Lab Gnesta har sedan utgått ifrån ungdomarnas bilder när de formgav Swamp Circle, det slutliga mönstret som nu blivit sprejat på skolgården. Eleverna har också fått rösta kring vilken kulör verket skulle framföras i. Vann gjorde en intensivt rosa nyans.
– När man sprejat en stund blir allt man tittar på grönt. Jag har nog stirrat in i färgen för länge, skrattar Julia Grewdahl.
Art Lab Gnesta har haft ett samarbete med Frejaskolan sedan 2011 och bjudit in skolans elever till att skapa flera olika projekt.

Alla med i processen

– Vi har bland annat jobbat med Trappgatan och målat om fritidsgården Chill. Idag var det runt femton elever som var med och målade. Men alla har varit med i processen. Just de här dagarna när det närmar sig betygsättning så är det många som ägnar sig åt omprov och har fokus på sådant, annars tror jag nog att det hade varit ännu fler som deltagit, säger Fredrik Johansson, som är bildlärare.
– Vi kallar det för deltagarkultur. För oss är det en demokratifråga att jobba med ungdomar. Ser man krasst på saken så är det här en grupp som på sätt och vis  är rättslös, de har ju inte rösträtt. Så de här projekten syftar till att de ska få bestämma om sin närmiljö. De har tagit fram mönstret, valt färgen och är med och målar verket. Det har funkat väldigt bra. Ta Trappgatan till exempel, den syns verkligen och togs så väl emot. Så det här är en grupp som man gott kan släppa in i beslutsfattandet. Det kanske skulle göra världen vackrare, säger Erik Rören.

Av | 2016-06-12T12:34:10+00:00 juni 2016|Okategoriserade|

Om författaren: