Tillbaka igen på ”fel” sida Trosaån

Ett kafé. I Trosa. Vid ett museum. Det skadar inte heller att gatan utanför är högst välbekant. För duon som tagit över Garvaregården var det jackpot när hembygdsföreningen ringde.

Kerstin och Sebastian Betschart är säkra på att de hinner färdigt med allt till det stora nationaldagsfirandet den 6 juni.

Betschart är ett känt efternamn i Trosa. Kerstin och Toni drev ”Mamsellen” från 1983 och tog långt senare över restaurangen i gamla polis- och brandstationen igen – då under namnet Antons Krog – efter att däremellan ha drivit stadshotellet i 16 år.

Båda verksamheterna ligger på Västra Långgatan. Det gör även Garvaregården. Det är ”fel” sida av ån, som folk retade dem för när de började som egna företagare i Trosa.

– När Josephine (dotter till Kerstin och Toni) började med sina sommarteatrar, sa vi att det skulle vara kul att driva kafé på Garvaregården. Men då hade vi fortfarande Antons och kände att det inte gick att driva två ställen samtidigt. Nu blev det läge. Vi fick förfrågan av hembygdsföreningen den 6 april. Tio dagar senare tog vi över kaféet, säger Kerstin.

Har alltid velat driva kafé i Trosa

Med ”vi” menar hon sig själv och sonen Sebastian. Han är kock och säsongsjobbar i fjällen. På våren åker han söder­ut, nu för första gången som delansvarig för ett kafé.

– När det här dök upp, var det bara att ta möjligheten. Vi har pratat om kafé länge. Jag har alltid velat driva ett kafé just här i Trosa och Garvaregården var lite av ett mål. Dessutom har jag alltid älskat museer, så det blir extra kul att driva ett kafé precis vid ett museum, säger Sebastian.

– När Sebastian var barn brukade vi ta in på hotell i Stockholm för att sedan gå på museum. Vi hade nästan klippkort på Vasamuseet där ett tag, skrattar Kerstin.

Trosa Hembygdsförening fortsätter att sköta själva museet. Kerstin och Sebastian sköter serveringsdelen, pergolan och innergården.

De öppnar den 6 juni, då det som vanligt vankas nationaldagsfirande. Den traditionen, precis som skolavslutnings-dagen och midsommar, fortsätter på Garvaregården.

Blir det klassiskt fika­utbud?

– Ja, det kan man säga. Smörgåsar, någon bakelse, bullar och kakor. Kanske lite lättare mat också, som sallader, toastmackor och någon soppa, säger Sebastian.

Trosabulle på gång

Han planerar även att ta fram en speciell ”Trosabulle”.

– Vi får se vad det begreppet inbegriper, men någon twist på en klassisk bulle kan det nog bli.

Trosa Sommarteater kommer tillbaka även i år. Som ÖSP tidigare skrivit handlar det inte längre om något Astrid Lindgren-alster, utan ”Peter Pan”.

– Att vi tar över kaféet gör att vi och Josephine kan hjälpas åt på ett helt annat sätt. Vi blir bra komplement till varandra, säger Kerstin.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post