Tänk vilken kul idé för Gnestas ungdomar

Projektet ”Tänk vad kul” ska ge ungdomar möjligheten att hitta på roliga saker tillsammans. Men de måste ta eget ansvar på vägen dit.

Emma Dahlgren, Sofia Svennberg och Maria Morozova testar att fylla i en Tänk vad kul-blankett.

Gröna Lund, bio, konsertresa, dra och bowla eller bara gå ut och äta middag på en restaurang. Det finns många olika aktiviteter – i många olika prisklasser – som Gnestas unga kan tänkas vilka göra. Nu får de hjälp på traven av fritidsgården Chill.

”Tänk vad kul” lanserades för mindre än två månader sedan. Projektet riktar sig mot de ungdomar som är mellan 12 och 19 år gamla och bor i Gnesta och/eller går i skolan inom kommungränsen.

Allt börjar med en idé, som sedan mynnar ut i en ifylld blankett. Vad ska göras? När och var ska aktiviteten genomföras? Hur många behövs det för att genomföra den? Kostar den något? Går det att söka pengar?

– Det handlar mycket om att ungdomarna ska få känna på hur det är att jobba ihop pengar till en grej de vill göra. Att de ska få ta ansvar, helt enkelt, säger fritidsledaren Robin Safar, som också är utvecklingsledare på Chill och initiativtagare till ”Tänk vad kul”.

Fritidsgården hjälper till under processens gång och kan bli mer eller mindre inblandad i arbetet.

– Självklart kan det ibland bli så att verksamheten kliver in och bekostar vissa delar, säger Robin.

Efteråt görs en utvärdering, för att titta närmare på vad som hade kunnat göras bättre och vad ungdomarna har lärt sig på vägen.

Flera ungdomar har redan visat intresse, men ingen har tagit steget fullt ut. Ännu.

– När de får reda på att de måste dra en stor del av lasset själva, svarar en del ”nja, jag vet inte riktigt om jag orkar”. Det finns den där lilla spärren. Men det här projektet är ju till för att bryta den spärren. Och det är väldigt nytt än så länge, sådant här tar tid att få fart på. Det är nu idéerna ska börja rota sig. Jag räknar inte med att ansökningarna börjar trilla in förrän framåt höstterminen.

Tänk vad kul-ansökningarna får inte handla om aktiviteter eller verksamheter som bedrivs av föreningar, stiftelser, samfund, företag eller inom skolan.

– I övrigt är det ganska brett vad man kan göra. Det är ett gäng av våra lite äldre ungdomar som är intresserade av att åka till koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Vi har sagt att det inte är omöjligt – men då måste de jobba för det också, säger Robin Safar.

Fritidsgården Chill har så klart många olika aktiviteter där ungdomarna inte behöver arrangera, utan kan hoppa på om de tycker att det verkar kul. Under sportlovet var det fullt av aktiviteter, bland annat luftgevärsskytte, tjejkväll, bio på Mall of Scandinavia och fotbollsdag i Frejahallen.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post