Stor golftävling återvänder till Trosa

Fjolårets tävling blev så lyckad att Åda Golf och Country Club får nytt förtroende. I sommar kommer Sverigetouren tillbaka. – Det känns väldigt bra, säger klubbchefen Stefan Lindell.

Tävlingen på Sverigetouren är ett stort evenemang, det vet både Stefan Lindell och Niklas Lindroos. – I fjol hade vi 70 volontärer som lade ner ett uppskattat jobb. Utlåtandet från spelarna var att de aldrig tidigare blivit så bortskämda i någon nationell tävling, säger Stefan.

När Sören Pettersson höll nerverna i styr och puttade bollen i koppen på sista hålet, stod det klart att han hade vunnit Camfil Nordic Championship. Det avrundade några lyckade julidagar på Ådas bana.

Nu står det klart att herrarnas Swedish Golf Tour, som ingår i Nordic Golf League, kommer tillbaka.

– Det var första gången vi arrangerade en så pass stor tävling och vi lyckades göra det väldigt bra, enligt samstämmiga uppgifter både från spelare, de ansvariga för touren, funktionärer, domare och publik, säger Stefan Lindell.

Läs mer: Vintern räddad för traktens golfare

Tävlingen hamnar mitt i sommaren, precis som förra året. Det innebär att det börjat hetta till om slutplaceringarna och att alla de bästa spelarna på touren är intresserade av att komma.

– Det kommer att bli fullt precis som i fjol, det har jag inga som helst tvivel om. Det var 156 spelare med då, vilket är maxantalet. Och det var med råge, för vi hade en rätt lång reservlista också.

Förra året var det runt 1000 personer som besökte Åda under speldagarna.

Blir det några förändringar i arrangemanget?

– Inte i själva grundupplägget, men vi ska försöka snäppa upp det litegrann och göra allt ännu bättre. Ska vi vara självkritiska kan vi göra bättre kringarrangemang för att försöka locka hit fler åskådare, då det inte kom så jättemånga och tittade förra gången.

Och banan?

– Spelarnas betyg från förra året var att banan trots torkan höll hög kvalitet. Uppfattningen var också att banan var mycket mer svårbemästrad än de flesta hade trott och att framför allt greenerna var svåra att läsa. För klubben innebär tävlingen en möjlighet att vässa banan ytterligare, vilket samtidigt innebär att det arbete som görs kommer både medlemmar och gäster till godo resten av sommaren.

Hur gick det rent ekonomiskt?

– Tack vare fina sponsorer och bra jobb från golfklubbens sida gjorde vi ett litet plus på själva arrangemanget. Vi räknar med att det ska se ut på det sättet även i år, säger Stefan Lindell och avslutar:

– Det här är ett bra arrangemang för att ytterligare höja intresset för golf i Trosa.

Camfil Nordic Championship

DATUM Arrangemanget pågår 2-6 juli 2019. 4-5 juli är det kvalspel och 6 juli final-spel.

DELTAGARE 156 till antalet.

PRISSUMMA Ligger på fina 400 000 kronor totalt.

TOUREN Swedish Golf Tour är viktig för svensk elitgolfs utveckling. Världsstjärnor som Annika Sörenstam, Henrik Stenson och Anna Nordqvist har spelat och vunnit på touren innan de tagit nästa steg i sina karriärer.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post