Stort äventyrsrace mellanlandar i Trosa

Snart avgörs Nordic Islands Adventure Race, en av flera elittävlingar i en större världsserie. Det krävande, men vackra, racet går bland annat genom Trosa – där växlingen mellan två sträckor sker mitt i centrum.

Pressbild från tidigare års race.

Bli inte förvånad om du måndagen den 7 juni eller dagen efter strosar genom Trosa och plötsligt ser elitlag om fyra deltagare släpa upp kajaker ur vattnet vid Trosa Stadscafé nära Torgbron, för att sedan springa bort mot Trosa Stadshotell & Spa. De ska inte ner till relaxavdelningen för att slappna av efter en kämpig strapats, utan först ge sig ut på en 1,2 mil lång orienteringsrunda i Trosatrakten och sedan byta till cyklar för att ta sig vidare norrut.

Nordic Islands Adventure Race startar vid Slakhusområdet i Stockholm nästa helg och fortsätter i 3,5 till 4 dygn ungefär – för det vinnande laget. Vissa andra lag kommer att ta längre tid på sig.

När lagen paddlar in mot Trosa har de redan avverkat över tio sträckor, till större delen ute i skärgården.

– Tävlingen är 60 mil lång totalt. Deltagarna förflyttar sig med hjälp av den egna kroppens styrka, genom att paddla, cykla och springa i olika etapper. Det handlar om att gå i mål så fort som möjligt, vilket innebär så lite sömn som möjligt, säger Staffan Björklund, grundare av tävlingen.

Varför just Trosa?
– Alla deltävlingarna, som är utspridda över världen, är skryttävlingar för respektive land. Deltävlingarna är aldrig likadana, utan vi kör olika varje gång, och den här gången ville vi visa upp vår skärgård. Vår deltävling är en renodlad skärgårdstävling, för att visa upp de vackraste skärgårdsdelarna vi har här i Stockholmstrakten. Trosa är en av dessa vackra platser.

Så pass vacker att arrangören funderar på att komma tillbaka någon gång, för att ha Trosa som startpunkt i ett race ner till Göteborg.

Det finns en 24-timmarsvariant också, men fullängdsloppet som går genom Trosa är inget för vardagsmotionärer. En handfull av lagen som deltar tillhör den absoluta världstoppen.

Tävlingen är ett kvalifikationslopp. Laget som vinner kvalar in till Adventure Race World Championship, alltså VM, som i höst avgörs i sydamerikanska Paraguay.

Nordic Islands Adventure Race
• Ingår i en världsserie för uthållighetsatleter. Några av de andra tävlingarna i The Adventure Racing World Series Qualifier Circuit hålls i Argentina, Usa, Kroatien och Australien.

• Lagen tävlar fyra och fyra. Varje lag måste innehålla minst en tjej och minst en kille. Lagen får alltså inte bestå av enbart tjejer eller killar.

• Hela banan måste genomföras av hela laget tillsammans. Laget får inte splittras under racets gång.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post