Storbygget i Vagnhärad är nytt padelcenter som växer fram

Sex banor, varav två lyxiga ”centercourts”. Loungedel, butik, omklädningsrum och träningsmaskiner. Stor vikt vid ventilation och värme. Padelcenter Trosa-Vagnhärad slår upp portarna tidigt i vår.

Ted Nygren med blicken på bollen när han och Teddy Wallin slår några bollar på betonggolvet i det framväxande padelcentret.

Stefan Andersson, Teddy Wallin och Ted Nygren.

Rejäl takhöjd! Det är viktigt för att man ska kunna lyra högt.

Läs mer: Inte den enda padelhallen som byggs i kommunen…

Trosabon Stefan Andersson började planera det nya padelcentret för ett drygt år sedan. Hans bolag Stuxit Fastigheter köpte loss mark vid Kalkbruksvägen av Bröderna Gustafsson och har nu hunnit få upp både betongplatta, höga väggar och tak på den stora byggnaden. Stefan berättar entusiastiskt om byggtekniska detaljer och om hur mycket krut som läggs ner på god ventilation för heta sommardagar och bra värme för bitande kyliga vinterdagar. Men när det kommer till själva padelsporten är han mer fåordig. Där insåg han tidigt sina begränsningar.

– Först var tanken att göra ett slags nyckel-center, där de som vill spela bokar på nätet och sedan tar sig in med en kod eller nyckelbricka eller något liknande. Men det kändes lite platt. Jag ville ha mer klass på det, mer kvalitet – och att det verkligen skulle vara roligt att vara här. Jag behövde hjälp helt enkelt, helst av några yngre förmågor som har koll på padel och ett bra kontaktnät i kommunen, säger Stefan.

Ska vara familjärt och välkomnande

Han nickar sedan mot Ted Nygren och Teddy Wallin, båda Vagnhäradsbor. De hoppade på projektet tidigare i höstas. De kommer att fortsätta jobba med sina vanliga jobb till vardags, men byter kvällar och helger med padelspelande på annan ort mot att sköta om verksamheten i det nya padelcentret. Ted blir hallchef och Teddy blir vice hallchef.

– I början byter vi de timmar vi viger åt att spela padel själva mot att få allt här att rulla på så bra som möjligt. Men vi kommer inte att kunna göra det själva, utan behöver ha lite anställt folk också, som hjälper till med kassa och reception och sådant, säger Ted.

– Vår tanke är att det ska kännas familjärt att komma hit. Det ska vara öppet och välkomnande. Man ska kunna ha med sig ungarna eller kunna sätta sig och dricka en kopp kaffe, säger Teddy.

Det blir en singelbana och fem dubbelbanor (padel spelas nästan alltid i dubbel).

– Två blir som centercourts. De är nästan helt i glas, med färre stolpar i konstruktionen. De har även större utrymme på sidorna. Det är sådana banor de kör med i World Padel Tour, riktiga proffsbanor. De behövs egentligen inte av funktionsskäl, men är lite roligare att spela i och betydligt trevligare att titta på matcher i, säger Ted.

Lokalen kommer att ha ett entresolplan, det vill säga en övervåning som går några meter ut från väggen, där det kommer att finnas möjlighet att titta på matcherna och även rehabträna och värma upp med en del maskiner, cyklar och redskap. Tanken är att det framöver även ska byggas en inglasad konferensdel i samma höjd vid kortsidan ovanför centercourtsen.

Finns det plats för ett sådant här pass stort padelcenter i Trosa kommun?

– Det tycker jag absolut att det gör, säger Stefan. Vi ligger nära motorvägen i ett växande område och kan locka spelare från närliggande orter som Hölö, Järna, Tystberga och Gnesta – där de inte har några inomhusbanor alls än så länge. Man brukar säga att det funkar att ha en inomhusbana per 1500 invånare, så det finns gott om plats.

Så utebanorna ser ni inte som direkt konkurrens?

– Nej. Och vi är inte konkurrens för dem, säger Ted. Det är jättemysigt att spela ute ibland och kan vara perfekt när vädret är fint om sommaren. Men du spelar ju inte ute när det blåser lite för mycket, när det regnar ordentligt eller – som just idag – är minusgrader ute.

Då är tanken att padelcentret öppnar

Padelcenter Trosa-Vagnhärad är ingen förening, utan ett företag. Det är så det funkar i större delen av Padelsverige. Det finns inget medlemskap, utan du bokar och betalar varje gång du spelar.

Förhoppningen är att kunna öppna padelcentret redan i månadsskiftet feburari/mars. Sedan är målet att få igång seriespel till slutet av våren eller början av sommaren.

– Seriespel arrangeras av varje padelcenter var och ett för sig. Så vi kommer att ha ett eget seriespel. Du tävlar två och två som privat­personer och har ingen klubb eller så i ryggen, säger Teddy.

Läs mer: Inte den enda padelhallen som byggs i kommunen…

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post