Stora firandet skrotas – väljer att fokusera på fotbollen
Inga fler ”Små grodorna” runt stången. Efter att Västerljungs IF tagit beslut om att fokusera på kärnverksamheten, kommer det nu enbart att dansas med fotbollar vid fötterna på Norrbyvallens gräsmatta.
Viktor Andersson och Jonas Knutsson vid mittpunkten på Norrbyvallen, där midsommarstången skapat en liten kulle genom åren. Nu gryr en ny era för Västerljungs IF – utan midsommarfirande.
Västerljungs IF:s midsommarfirande har länge varit ett av de största i Sörmland. Flera tusen personer har vallfärdat för att låta barnen hoppa hoppborg, dansa ringdans, slå fotbollsstraffar, köpa lotter, titta på trollkarlen – och massor av annat. Störst dragplåster har ko-bingon varit, där du vinner fina priser om kossan bajsar i rutan du har på din lott.
Det har blivit 36 firanden på Norrbyvallen. Men fjolåret – som var ett av de mest välbesökta hittills – blev det sista.
– Redan inför förra firandet var det nära att vi la ner midsommarfesten, då vi hade svårt att få ihop funktionärer, säger Viktor Andersson, ordförande i VIF. Direkt efter förra firandet gick vi ut med att vi behövde få ihop en midsommarkommitté för att kunna hålla arrangemanget vid liv. Bara ett par personer anmälde sitt intresse och vi hade behövt 7–8 personer. Midsommar är ett jättelass att dra. Problemet som varit är att styrelsen fått dra det lasset, och det har tagit upp alldeles för mycket tid av det egentliga styrelsearbetet, som att lägga krut på barn- och ungdomslag, fotbollsskolor och andra fotbollsrelaterade aktiviteter.
Viktor får medhåll av Jonas Knutsson, sekreterare i föreningen.
– Det tajmar så dumt, säger Jonas. Vintern och våren är tiden då vi måste satsa på själva idrotten, men vi har behövt lägga otroligt mycket tid och kraft på midsommar. Vi är en idrottsförening, inte en midsommarförening, så nu är det dags att gå ”back to basics”. Alla är jätteglada för att det gick kanonbra förra året. Vi slutade verkligen med flaggan i topp. Vi får passa på att tacka alla gäster som kommit och alla funktionärer som ställt upp genom åren.
Men är det inte trist att behöva lägga ner?
– Absolut, säger Viktor, som i princip vuxit upp på Norrbyvallen. Det har varit en jättefin tillställning.
Om det hör av sig folk efter den här artikeln och säger att de vill dra i midsommarfirandet, vad säger ni då?
– Det är ingen omöjlighet, men då ligger ansvaret på dem – och det krävs erfarenhet att rodda med ett sådant här stort arrangemang, säger Jonas. Det handlar om runt 4 000 människor som dyker upp under några få, väldigt intensiva timmar. Och det är ändå inte där det stora arbetet ligger, för just till själva midsommarafton har det varit lite lättare att få ihop folk. Arbetet inleds redan i början av februari.
Intresse för fler lag
Det finns ingen större oro för att inte klara sig utan pengarna som midsommarfesten genererar. Efter omfattande renovering på senare år är anläggningen i fint skick. Eftersom Västerljungs IF äger Norrbyvallen själva, får föreningen kommunalt bidrag varje år. Medlemsavgifterna är några av de lägsta i regionen. De har tidigare inte kompletterats med någon extra avgift för att spela fotboll, och där finns det utrymme för en liten höjning om det skulle behövas. Dessutom har föreningen sparat en del i ladorna.
– Folk vet vad det kostar i andra föreningar, så de blir alltid positivt överraskade när de börjar här, säger Jonas. Men just den biten är inte avgörande för särskilt många, utan det handlar om att vi ska ha en väl fungerande idrottsverksamhet – och det har vi haft svårt att ha med midsommar på våra axlar.
I våras startades ett nytt knattelag upp, för flickor och pojkar födda 2014–15. Det laget har haft 50 spelare totalt. Vissa träningar har det varit över 40 barn på plats.
– Det finns redan intresse för fler lag, säger Viktor. Och vi tror och hoppas också på att kunna återuppliva vår tidigare så populära fotbollsskola, som fick läggas på is förra året. Den är en naturlig port in i Västerljungs IF.
Hundar, skidspår och skridskois
Föreningen har fler ben att stå på. Parallellt med A-planen ligger Västerljungs hundarena, som många hör av sig och vill använda. Det hålls även med skidspår (när det finns tillräckligt med snö) i samhällets utkant och skridskois på Q-lanplan uppe vid Kyrkskolan.
– Vi har ju länge velat hävda att vi har kommunens bästa is. När det nu blir en hall i Trosa är det superviktigt att de här ”kvartersisarna” inte försvinner, utan att de finns kvar som komplement, säger Jonas Knutsson, som tillsammans med Roger Langell och ett knippe ungdomar sliter timme ut och timme in för att hålla isen åkbar så många dagar som möjligt om
vintrarna