Spektakulär kamp väntar mellan kockar i Trosas hamn

Kocktävlingar har länge utgjort en populär tv-genre. I samband med årets strömmingsfestival gör flera av Trosas kockar en egen variant, där de tävlar live inför publik nere på Östra hamnplan.

Thomas Engström (Trosa Stadshotell), Tom Fredriksson (Trosa Matstudio), Johan Brunnström (Fina Fisken), Johan Wolpher (Kölsvinet) och Thomas Krona (Bomans) gör upp på Östra hamnplan.

För tredje året i rad arrangeras Trosa Strömmingsfestival på Kristi hilmmelsfärdsdag. I fjol blev det en solig succé, med flera tusen besökare i Trosas hamn. I år spetsas schemat ytterligare, bland annat med en publikvänlig tävling där några av Trosas bästa kockar gör upp.

– Vi har jobbat fram ett nytt tävlingskoncept för att göra festivalen ännu mera intressant för större målgrupper. Dels är det en rolig publikgrej, dels är det ett sätt för oss kockar att träffa våra kollegor under annorlunda former, säger Johan Brunnström, Fina Fiskens representant i tävlingen.

Tävlingsplatsen blir enkel att hitta.

– Vi kommer att hålla till nere på Östra hamnplan, någonstans precis vid strömmingstältet, som vi serverar stekt strömming från. Förmodligen kommer vi att stå på rad vid vattenkanten … så att man kan putta i någon av konkurrenterna om det krävs, säger Johan Brunnström.

Den sista meningen följs givetvis av ett skratt. Det här är en lättsam batalj i vänskapens tecken. Men visst finns det rejäl tävlingsinstinkt bland deltagarna. Att vara kock, och hela tiden sträva efter att göra så bra mat som möjligt, underlättas av ett sådant sinne.

Inspirerad av populär tv-tävling

Den som sett ”Kockarnas kamp” på tv har lätt att greppa konceptet: snabba grenar som inte avgörs av något så subjektivt som tycke och smak. Det handlar snarare om vem som kan skära snabbast, räkna bäst eller måtta mest exakt. Grenarna har inte spikats ännu, men Johan Wolpher på Kölsvinet (som restaurangen och kafét i gästhamnen döpts om till) vet vad han hoppas kommer med.

– Jag är yngst i gänget och har kanske lite mindre erfarenhet, men troligtvis kan jag slå dem när det gäller snabbhet. Jag gillar att hacka rättika, så förhoppningsvis kommer det med något sådant – en liten, snabb gren som fort kan bli jobbig för den som tappar koncentrationen, säger han.

Tom Fredriksson på Matstudion hoppas på en annan typ av gren.

– Storleksportionering! Där känner jag mig stark. Stycken och vikt är min favoritgren.

Thomas Engström på Trosa Stadshotell är bland de äldre i gänget. Han har hållit på ”vansinnigt länge” i restaurangbranschen, som han själv uttrycker det.

– Men det har mina konkurrenter också, så jag vet inte om jag har så mycket till fördel. Det är däremot svårt att veta exakt hur jag står mig mot dem, då jag inte sett dem prestera bakom en kniv, så
att säga.

Välkänd domare

Att det ska bli roligt, är alla överens om.

– Det här känns som en jätterolig grej! Jag hoppas att många kommer och kollar, säger Johan Brunnström.

Det blir ett välkänt ansikte som dömer tävlingen. Jenni Steiner, ICA-handlaren som nyligen röstades fram till Årets Trosabo, är den som ska utse vinnaren.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post