Solen skiner på Nynäs IK igen

En artikel i ÖSP blev startpunkten för en nysatsning i den anrika föreningen. Nynäs IK beskrevs som en förening som förde en tynande tillvaro och för ordförande Göran Eriksson blev det en trigger. – Det var ju på ett sätt sant, men vi var inte beredda att låta föreningen dö ut, säger Göran Eriksson.

Nynäs IK:s ordförande Göran Eriksson i samtal med ungdoms­ledare Ingegerd Ask.

Elis Svensk Lindqvist och Evangeline Iselsson Figur är taggade på orientering.

Veteranerna Göran Eriksson och Per-Olof Johansson samtalar utanför Nynässtugan.

I Nynässtugan, strax utanför Tystberga, sitter två herrar som varit med förr. Göran Eriksson och Per-Olof Johansson har varit medlemmar i föreningen i många år och sitter båda i styrelsen.

– Artikeln i ÖSP blev en vändpunkt för oss. Vi har haft det tungt i flera år. Fotbollen lades ner i slutet av 1990-talet och för några år sedan blev vi av med en del av vårt elljusspår i samband med att marken bytte ägare. Det följdes av en tung period. På årsmötet i våras försökte vi hitta en väg framåt, säger Göran Eriksson

Resultatet blev att föreningen kraftsamlade. Medlemmarna var inte redo att ge upp eller gå upp i någon annan förening. Planer började smidas på att återigen få igång en ungdomsverksamhet.

Fokus på idrotter i skog och mark

Genom stugans fönster kan vi se att satsningen, åtminstone inledningsvis, tycks ge resultat. 40-talet barn och minst lika många föräldrar har samlats för orienteringsträning denna augustikväll. Föreningen har vaskat fram en handfull ledare och dessutom tycks många föräldrar villiga att hjälpa till.

Irén Johansson är en av de ideella ledarna.

– Vi har tre olika åldersgrupper som tränar samtidigt här i kväll. Vårt fokus är att barnen ska vara utomhus och njuta av att röra på sig. Vi hoppas att vi kan erbjuda ett vettigt alternativ till att sitta hemma framför en skärm, säger hon.

Irén Johansson började sin bana som ledare i Nynäs IK redan i början av 2000-talet då hon var innebandytränare. Någon innebandy finns inte längre inom föreningen, fokus ligger på löpning, orientering och skidåkning.

– Det är det vi känner att vi är bra på. Det finns andra föreningar i Sörmland som har koll på bollsporterna. Vi kan vår grej och har ett ganska stort upptagningsområde, berättar Göran Eriksson.

Skogen kryllar av barn

Utanför stugan springer barn i alla riktningar. De äldre värmer upp med lite löpning medan de yngre grupperna för tillfället fokuserar på namnlekar och kottar. Skogen kryllar av barn, ledare och föräldrar och sensommaren visar sig från sin allra bästa sida: solens strålar silas genom grantopparna och barnen slänger snabbt av sig sina tjocktröjor när uppvärmningen är avklarad. ÖSP ändrar glatt epitet på Nynäs IK, från tynande till blomstrande.

Kristoffer Kviberg

E-post