Snabbköpskassörskan som sadlade om

Gnesta. Hos Linnéa Boman sammanfaller tre saker: Hon är ung. Hon är kvinna. Och hon är nystartad företagare i Gnesta. I en och samma person är hon därmed ett bra exempel på det som Svenskt näringsliv nyligen presenterade i en rapport; nämligen att Gnesta toppar vad gäller ungt och kvinnligt företagande i länet!

Linnea_2Den 27 februari i år slog blott tjugoåriga Linnéa Boman upp portarna till ”Rara Klaras”, en mode- och inredningsbutik belägen i Gnesta. Vi som har lärt känna henne som tjejen som redan som nioåring drömde om att bli snabbköpskassörska på ICA Jarbells i Björnlunda är kanske lite förvånade. Vi trodde ju att hon skulle bli kvar där för alltid. Det var ju för hennes vänliga bemötande av ”Jarrens” kunder som hon förra året nominerades till, och med överlägsen majoritet också vann, utmärkelsen som ”Årets Gnestabo”.
– Vad hände? Du hade ju ditt drömjobb?
– Ja, men jag kan ju inte komma ifrån att jag ännu mera drömde om att öppna en egen butik! Men det trodde jag kanske inte att det skulle bli av än på ett tag.
Saker och ting började förändras när hon en dag följde med sin pappa på Formexmässan:
– Jag såg alla grejer och kände att: Gud vad det här är roligt! För jag älskar att inreda! Det är något av det bästa jag vet!
Linnéa gick runt på mässan och knöt kontakter. En tid senare följde hon åter med sin pappa, nu på en starta eget-mässa och mest på skoj:
– Jag har varit intresserad av sådant, så då tänkte pappa att vi kunde gå på det tillsammans.
När de på vägen hem genom Gnesta fick se en skylt om ”Lokal uthyres”, och stannade till för att titta närmare, råkade uthyraren just komma förbi:
– Och då var det precis som om det var menat så! berättar Linnéa som åkte raka vägen hem och började räkna.

Gnesta på topp

Linnéa är ett bra exempel på den för Gnesta gynnsamma utveckling som Svenskt näringsliv nyligen presenterade i en rapport. Gnesta har nämligen seglat om Trosa – och resten av länet också för den delen – när det gäller företagsamhet bland unga och kvinnor. Gnesta betraktas numera som regionens ”stjärna”! Och detta i ett Sverige där företagsamheten i övrigt står ganska stilla. På Gnesta kommun vill man gärna tro att den positiva utvecklingen har att göra med förändrade attityder: Kommunen har nämligen specialutbildat alla tjänstemän som har med företagare att göra i servicetänk, och i att bemöta företagare med förståelse för deras verklighet.

Självlärd

Men för Linnéa har ingenting av allt detta haft någon betydelse. Hon drog igång sin butik utan att be om hjälp. Varken från kommun eller arbetsförmedling. Inte heller har hon gått någon starta eget-kurs, haft starta eget-bidrag eller något annat bidrag heller för den delen. Med hjälp av sin pappa, som är egenföretagare, har hon själv formulerat affärsidé, skrivit affärsplan, gjort kostnadskalkyler och budgetar, sökt och fått banklån, skaffat och renoverat lokal, köpt in varor, skaffat bokföringsprogram, byggt upp hemsida och marknadsfört sin verksamhet. Det är ganska bra marscherat av en tjej som hade det kämpigt i grundskolan, hoppade av gymnasiet och har tre års arbetslivserfarenhet som snabbköpskassörska:
– Ingenting har jag utbildat mig i! Så jag får lära mig genom att göra. Och det är så jag lär mig bäst! säger Linnéa.
– Men en del måste du ändå ha fått med dig från Jarbells? Inventering och sådant måste du väl haft lite koll på?
– Oh ja! Absolut! Och det här med kassavana! Det ligger liksom i ryggmärgen, säger hon.
– Och sen det här med service! Det har jag verkligen fått med mig därifrån! Hur man tar hand om kunder och hanterar arga kunder. Så absolut! Där har jag lärt mig fruktansvärt mycket, avslutar denna unga, nykläckta affärsinnehavare.

Av | 2016-03-31T15:01:25+00:00 mars 2015|Ekonomi, Hembygden|

Om författaren: