Sista året med färgglad övergång i Gnesta

Centrala Gnesta har fått lite extra färg även i år. Men det här är troligtvis sista gången som övergångsstället vid tågstationen ser ut som en regnbåge.

Flera medier har uppmärksammat att det ur trafiksynpunkt inte är okej att måla ett övergångsställes linjer i andra färger än vitt. Det är inget brott, men följden blir att övergångsstället rent tekniskt slutar att vara ett övergångsställe när det inte längre ser ut som det ska.

– Det har vi vetat om hela tiden. Jag påpekade det första gången förslaget kom upp på bordet, innan våra politiker tog beslutet, säger kommunens gatuingenjör Claes Lindkivst.

Initiativet är till för att visa stöd för mångfald, respekt och tolerans. I augusti hålls flera prideparader, bland annat i Gnesta den 31 augusti.

Det här är fjärde året i rad som övergångsstället målas. Och sista?

– Nästa år är tanken att kommunen ska göra något annat, men de som driver den här frågan har inte kommit på exakt vad än, säger Lindkvist.

Beror det på trafikregler?

– Nej. Det är snarare att det kostar en del att måla. Det krävs mycket färg, vi måste ha personal i gång tidigt på morgnarna och sedan måste vägen stängas av några timmar innan färgen torkat.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post