Simning – den skonsamma träningen

En skonsam träningsform, som också kan vara livsavgörande, är simning i olika former.

Det finns två badhus i ÖSP:s upptagningsområde, Safiren i Vagnhärad och Freja i Gnesta.

ÖSP har besökt Safiren. Badhuset erbjuder, förutom sim-och badtider för allmänheten, en uppsjö av olika simkurser. Allt från babysim till simskola och crawlkurser för vuxna. 

– Intresset är stort, men alla som står i kö har erbjudits plats, säger Elin Nilsson, som jobbat på Safiren sedan 2003.

Simning, eller att på något sätt röra sig i vattnet, är varsamt för kroppen. Vattenvana är en god livförsäkring i händelse av att hamna i vattnet helt oväntat. Då kan vanan vid vatten och hur du ska röra dig rädda livet.

Simning är en träningsform som alla, oavsett ålder, kan utföra.

– Simning är en skonsam träning för både muskler och leder. Vi väger ca 12 % av vår kroppsvikt i vattnet, vilket gör att alla har lättare att röra sig, förklarar Elin. 

Renare kropp – mindre klor

För att utöva behövs badkläder, tvål och handduk. Extrautrustning är badmössa och simglasögon. Så i förhållande till vissa andra träningsformer är utrustningen enkel.

Efter att ha betalat inträde, går badaren vidare till skogränsen, där skorna tas av och sedan in i omklädningsrummet. Där finns skåp för kläderna som låses med ett hänglås.

In i duschen, där det är viktigt att duscha hela kroppen helt naken.

– Ju renare du är på kroppen innan du går ned i vattnet, desto mindre klor behöver tillsättas, säger Elin.

Hon säger också att många simhallar jobbar med att informera om detta. 

Går att lära sig på äldre dagar

Sedan på med baddräkten och ut i simhallen till någon av de tre bassängerna; en 25 meter lång bassäng som är avdelad så att både långsimmare och leklystna får utrymme, en grund bassäng för de yngre och en mindre bassäng med varmt vatten. 

Att lära sig något nytt i vuxen ålder, är bra för alla. Många av oss kan till exempel inte crawla, men att lägga en höst- och vårtermin på kurser i crawl är en utmaning som, med envetet arbete, går att lära sig. Känslan, som infinner sig, efter de första 25 meterna av crawl, utan kallsupar eller andra avbrott, är så härlig. Det går att lära sig! Ledarna är tålmodiga och ser till varje elevs särskilda behov.

Förutom simning finns flera andra träningsmöjligheter på Safiren.

– Varje ny termin försöker vi hitta någon nytt grupp­träningspass. Idéerna till de nya passen kommer genom egenutveckling, säger Elin. Planerna framåt är att fortsätta jobba som vi gör idag. Vi brinner verkligen för träning och människors välbefinnande. 

Safiren

  • 25 personer är anställda eller på olika sätt anslutna.
  • Kloret i bassängerna byts ut varje dag.
  • Det finns fyra olika gym samt 15 olika gruppass per vecka, till exempel spinning och yoga.
  • Första kontakten med simning är babysim, från tre månaders ålder. Därefter kommer minisim, som sedan tas över av simskola i två nivåer.
  • Sjöjungfrusim har erbjudits de senaste skolloven. Troligen
    blir det en kurs på sportlovet.

Kerstin Holm

E-post