Rullstol ska inte hindra kunglig upplevelse

VÄSTERLJUNG. På papperet: en gåva till prins Alexander. I verkligheten: en present till alla, oavsett fysiska och språkliga förutsättningar, som vill uppleva bad och natur i vacker sörmländsk insjömiljö.

Området vid Gisesjöns Gröna udden (eller ”Kärleksudden” som vissa ur lokalbefolkningen kallar den) har förändrats. En kort bit bort längs Sörmlandsleden, rakt nedanför parkeringen, fanns tidigare ett slitet vindskydd där vandrare spenderade natten eller blåbärsplockare kurade ihop sig vid tillfälligt regn. Den lilla strandbiten intill var överväxt och de små berghällarna omgärdade av tallskog. För ett par år sedan togs en stor portion av skogen bort och under sommaren har platsen fått ett rejält ansiktslyft.

En utkiksplats har byggts i direkt anslutning till parkeringen och den knöliga stigen ner mot vattnet har gjorts om till en jämn grus-motorväg i jämförelse. Två platåer – den ena med picknickbord och toaletter och den andra med grillplats – har tillkommit och strandbiten har blivit en liten badplats. 

– Det sista som ska göras är att skyltningen ska upp och så ska skulpturer – föreställande skalbaggar, fåglar och eventuellt fisk – komma på plats, säger Sörmlands Naturbruks verksamhetschef Ann-Charlotte Lindberg Thompson i slutet av juli.

– Sedan återstår rampen som krävs för att tillgänglighetsanpassa toaletterna. I övrigt är steg ett färdigt.

Present till prinsen

Sörmlands Naturbruk ansvarar för Nynäs naturreservat, där Gisesjön delvis ingår, och är en del av Landstinget Sörmland, som ihop med Länsstyrelsen, Regionförbundet Sörmland och privata företag finansierat projektet. Eller projekt och projekt, det är i grunden en present.

Dopgåvan gavs till prins Carl Philips och prinsessan Sofias son Alexander i september 2016. Alexander, som är hertig av Sörmland, kommer eventuellt inte att avnjuta platsen så mycket mer än under invigningen senare i augusti, men den kommer till nytta för många andra som sällan får tillgång till den här typen av miljö.

– Det här projektet handlar mycket om att allemansrätten ska vara till för alla. Det finns ganska många tillgänglighetsanpassade platser utmed kusten, men inte inåt landet. Gisesjön erbjuder en unik insjömiljö, som nu även kan upplevas av personer som sitter i rullstol eller som av andra anledningar har svårt att ta sig fram. Vi lyfter även fram det mångkulturella, genom att ha skyltar på lätt svenska och flera olika språk, säger Ann-Charlotte Lindberg Thompson.

Hoppas kunna göra ännu mer på platsen

Ambitionerna slutar inte där. Det finns planer för både steg två och steg tre.

– Inget är spikat, då vi är beroende av andra finansiärer. Men vi hoppas kunna göra en slinga längs en bit av sjön där man kan ta sig fram med rullstol. Det skulle i sådana fall vara steg två. Sedan är planen för steg tre att personer i rullstol ska kunna ta sig ända ner till och sedan ut över vattnet.

FAKTA Sörmlandsleden

  • En 100 mil lång vandringsled som slingrar sig genom hela Sörmland.
  • Är indelad i etapper och markerad med orangefärgade ringar runt träd, stolpar och skyltar.
Av | 2018-08-09T09:24:04+00:00 augusti 2018|Miljö, Samhälle, Semester|

Om författaren:

Lämna en kommentar