Gnestarevyn får publiken att skratta – tillsammans

För 26:e gången öppnar Elektron i Gnesta upp för visning av småstadens revy. En revy som bjuder på både skratt och härligt sällskap.

Petronella Linden

En revy blir inte färdig på en dag, utan det ligger otroligt mycket arbete bakom. Det krävs energi och passion för varje nummer. Enligt koreografen och regissören Petronella Linden har Gnestarevyns ensemble repat ungefär fyra gånger i veckan från början av januari. Innan dess hölls olika planeringsmöten.

Nu är det äntligen dags! Premiärdatumet är här och glada Gnestabor samlas i Elektrons tambur. De hälsar på varandra med varma kramar och leenden. De diskuterar förväntningarna på årets revy och byter roliga revyminnen.

Trots den kärleksfulla stämningen som råder, är nervositeten påtaglig bakom kulisserna.

Mörkret faller och publikens sorl tystnar genast. De tunga gardinerna dras åt sidorna och på scen står hela ensemblen klädd i mattsvarta och blåglittrande kläder. En smattrande applåd bryter tystnaden. Alla medlemmar dansar och sjunger framför en vägg av palmer, färgglada blommor och bandet som kallar sig själva för Februarifamiljen.

Sedan följer en blandning av energirika danser, sånger, skämt och minnen från Gnestaåret som gått. ”Busshållplatsen” är ett av flera nummer som sticker ut. Det handlar om en kvinna som väntar på sin buss i över en timma, utan batteri på mobilen. Desperat försöker hon tjuvläsa en tidning som kvinnan vid sidan om henne läser. Utifrån tidningen börjar de båda diskutera de nya trottoarerna, den nya sporthallen som planeras att byggas och havrelatten som alla ungdomar älskar. Numret når ut till alla målgrupper och får publiken att både skratta och relatera.

”Så skickliga”

I pausen lämnade publiken sina plaster för att avnjuta bubbel och snacks en trappa ner. Ingen verkade stå ensam och sippa på sitt glas, utan alla var noga med att hälsa på varandra. ÖSP pratade med en man och två kvinnor som livligt diskuterade revyn.

– De är så skickliga, sa den ena kvinnan.

– Ja, alla i ensambeln är så duktiga, sa mannen.

Verkliga Gnetalivet stor inspiration

Till sist når glädjefesten sitt slut och publiken går från Elektron med ett leende på läpparna. Ensemblen kan nöjt luta sig tillbaka pch pusta ut. Petronella Linden och Eva Ovesdotter är två av dem. Petronella är som sagt koreograf och regissör, medan Eva är en av revyns aktörer.

Det här var Evas första gång i Gnestasrevyn. Tidigare har hon deltagit i Trosas revy.

– Det känns både jättebra och jättekul att vara med här i Gnesta, säger Eva med glittrande ögon.

Busshållplatser i all ära, men Petronellas favoritscen är en annan.

– Det måste vara tanterna i ICA-sketchen, säger hon.

Inspiriationen till numren är hämtad från olika händelser som skett på bygden under året, både stora som små. Det verkliga livet är även en stor inspirationskälla hos textförfattarna. Det största lokala Facebookforumet ligger till grund för namnet på revyn: ”Gnesta tillsammans! Verkligen. På riktigt.”

Flera föreställningar återstår i februari och mars.

– Unna dig att ta en paus från den gråa vardagen och kom hit till Elektron för att avnjuta en trevlig stund med skratt, fart och fläkt, säger
Petronella.

Gnestarevyn

REGI Petronella Linden.

KOREOGRAFI Petronella Linden.

AKTÖRER Anne Jonsson , Eva Lysell, Mats Hammarlöf, Carina Nilsson, Jenny Wolf, Åke Sandklef, Eva Ovesdotter, Bengt Landin, Sture Nilsson.

SPELPERIOD 9 februari till 2 mars.

Thess Steneskog

E-post