Regnbågsfärgad folkfest i Gnesta

GNESTA Gnestas första prideparad blev en succé. Hundratals deltagare från hela regionen tågade genom tätorten, påhejade av mobilfilmande Gnestabor. Vädret slog om från storm till strålande solsken och den starka blåsten gjorde bara regnbågs-flaggorna desto mer effektfulla.

Gnestas första prideparad fick en start i motvind. Dels var det storm natten innan och vinden gränsade ända inpå morgonen till kuling. Dels brann Powerbox fabrik ner till grunden ett stenkast från Elektron, paradens slutmål. Alla föreläsningar och andra aktiviteter skulle alltså hållas precis intill en brand vars rök var så giftig att räddnings­tjänsten gick ut med varnings­meddelanden där befolkningen uppmanades hålla sig inomhus.

Det fanns således en överhängande risk att tåget skulle ställas in, eller i alla fall bli väldigt litet. Istället blev paraden snarast något av en styrke­demonstration. Vinden vände och blåste röken bort från Gnesta tätort. Tåget av regnbågsflaggande deltagare ringlade sig från Frejaskolan till Elektron under jubel och till tonerna av den schlagermusik som blivit något av den svenska HBTQ-rörelsens signaturmelodi.

Skäggiga män, Kulturskolan och polisen

Ungdomar med lila hår tågade bredvid mammor med barnvagnar, pensionärer, nysvenskar och mc-knuttar. Ett antal politiska partier fanns representerade, i likhet med landstinget, idrottsföreningar
och en hel avdelning av skäggklubben Bearded Villains, som dagen till ära sprejat sina skägg med guldglitter. Art Labs Erik Rören kämpade sig fram på en flakcykel som dignade av leende passagerare och Lilla Storbandet från Gnesta Kulturskola kompade med en marschversion av Village People’s gayhymn YMCA. Till och med polisen poserade bredvid en regnbågsfärgad skylt med texten ”Polisen – För Alla”.

En riktig folkfest, kort och gott. Eller, som en av besökarna uttryckte saken, ”den
största folksamlingen i Gnesta sedan boskapsauktionerna”. Konstaplarna som fanns på plats hade svårt att uppskatta det totala antalet deltagare, men enligt åskådaren Per Lesse, som tålmodigt stod och räknade alla, uppgick de tågande till 590 stycken, inklusive barn, spädbarn och hundar.

Veronica Jäderlund, som är en av arrangörena, var sprudlande glad över den oväntade tillströmningen av deltagare.

Tåget redo att sätta igång.

Möttes av rökpelare

– Vi tänkte att några stycken skulle komma hit och dela det här med oss. Våra förhoppningar har överträffats tusenfalt! När jag kom hit i morse möttes jag av en stor rökpelare. Vi har hållit kontakten med räddningstjänst och polis hela morgonen och ständigt uppdaterat infon på eventet. Det är jättehemskt med branden, men den hann lägga sig och i sista stund fick vi klartecken.

Paraden sponsrades av bland annat Gnesta kommun och en lång rad företag och organisationer. En av sponsorerna var Svenska Kyrkan och Frustuna församling, som var på plats med ett tiotal del­tagare.

– Vi stöttar det här för alla människors lika värde, för att kärleken är större. Gud har skapat människan till sin avbild och då är det bara kärlek som gäller! Pride handlar om rätten att få vara den man är och stå för det och det är också vad kyrkan är, säger Johanna Scherp, präst i Frustuna församling.

Femtonårig arrangör

Initiativtagare till Gnesta Pride är femtonåriga Matilda Karlsson Hjorth. Hon går i nian och har velat ordna Pride i Gnesta sedan hon var tolv.

– Jag tänkte att Pride behövs överallt, så varför inte i Gnesta? För mig handlar det om att visa att kärleken är mycket större än hatet. Det behövs kanske extra mycket i de här tiderna av främlingsfientlighet och motstånds­rörelser, sådana som ger sig på andra bara för att de är annorlunda än normen. Hatet kommer aldrig vinna, utan det är bara kärleken hela vägen. Det är Pride för mig.

FAKTA Pride

  • Den första Prideparaden hölls 1970 i New York på ettårsdagen av Stonewallupproret, när HBTQ-personer motsatte sig trakassering av polisen vid en razzia på en gayklubb. Konflikten utvecklades till stora kravaller och anses vara födelsen av den moderna HBTQ-rörelsen.
  • Den första Prideliknande paraden i Sverige hölls 1971 i Örebro. Runt 15 personer demonstrerade för sexuell jämlikhet.
  • EuroPride Parade 2018 i Stockholm drog närmare 60 000 deltagare och flera hundra tusen besökare.
  • Homosexualitet var ett brott i Sverige fram till 1944. Efter att lagen avskaffats betraktades
    läggningen som en mental-sjukdom fram till 1979.

Källa: RFSL.

Av | 2018-10-09T06:43:59+00:00 oktober 2018|Samhälle|

Om författaren:

Lämna en kommentar