Rara Klara och de rena kläderna

En gång frälsare och nu förstörare: haven svämmar över av plast. Nu kommer nya rön som visar att det är innehållet i våra garderober som ställer till problem. Alla våra nya billiga kläder av hållbara plastblandningar. Vår längtan efter att dofta rent och fräscht gör dessutom att vi tvättar alldeles för ofta.

Den där tröjan från igår, luktar den inte lite ofräscht ändå? Den är inte smutsig och inte svettig, men bara nästan ren.  Den är för icke-ren för att kunna åka ner i byrålådan eller in i garderoben igen och nu ligger den på en stol som ett problem och tar plats på fel ställe. Ner i tvätten med den alltså!

– Jag tycker att man nästan tvättar sönder saker, säger Linnea Boman på Rara Klaras i Gnesta.
– Man kanske bara tvättar för att man vill att det ska lukta nytvättat. Då kan man ju i stället spreja linnevatten på plagget.

Rara Klaras och den rena doften.

Rara Klara och den rena doften.

Washologi by Viktoria

”Linnevatten” finns med olika dofter och kan användas som uppfräschning mellan tvättarna eller efter strykning.
Linnevattnet ingår i en serie högkoncentrerade tvättprodukter med samlingsnamnet Washologi från Viktoria Widengren som bland annat finns hos Rara Klaras.
– Jag tycker de här produkterna är jättebra, jag själv använder inget annat, säger Linnea.

Washologi by Viktoria är ett tvättmedelsmärke som har miljötänket i fokus och där merparten av produkterna tillverkas av ett familjeföretag på Västkusten enligt Viktoria Widengren.
Att tvätta mer sällan, med full tvättmaskin och i möjligaste mån låta kläder lufttorka är ett litet steg på vägen för att minska negativ miljöpåverkan. Varje gång man tvättar lossnar små partiklar från plaggen och åker ut med sköljvattnet. Fibrer från kläder av naturmaterial som bomull, ylle, linne och siden och hampa bryts ner i naturen medan fibrer av polyester, nylon och akryl stannar kvar. På Naturskyddsföreningens hemsida får man veta att polyesterfleece släpper ifrån sig över tusen mikroplastpartiklar vid varje tvätt.

Syntetiska kläder

Forskare vid Plymouth University har i en studie visat att en enda tvätt av syntetiska kläder kan släppa ifrån sig över 700000 minimala plastpartiklar. Många är så små att de inte fångas upp av dagens reningsverk utan fortsätter ut i sjöar och hav där de bland annat äts av musslor, sjöstjärnor, plankton och maskar. I takt med att de mindre djuren äts av de större vandrar plasten uppåt i näringskedjan.
Enligt de brittiska forskarna var akrylkläderna de som släppte ifrån sig flest fibrer. Sen kom polyesterkläderna. Även kläder gjorda av blandmaterial som bomull/polyester släppte fibrer, dock mindre än rena ”plastkläder”.
Under en ganska lång tid har kläder varit billiga. De tillverkas på ställen i världen där arbetskraften är billig och de tillverkas av billigare material än förut. Det blir allt vanligare med blandmaterial: bomull + polyester, ylle + akryl m.m. Förutom att släppa ut fibrer komplicerar detta återvinningen av kläder.

Pust. Inte lätt att vara människa och bo i ett kallt land där man behöver kläder. Kanske dags att kolla klädetiketterna och insidan lite närmare innan man slår till vid nästa köp.

Av | 2017-05-08T10:14:55+00:00 maj 2017|Handel, Miljö|

Om författaren:

Lämna en kommentar