Polisen stöttar initiativ mot båtstölder i Trosa

Varje år sker många båtstölder i Sverige och de kommunala ABC-bryggorna i Trosa är inget undantag. Bernhard Karli, båtägare i Trosa, är initiativtagare till en privat båtsamverkan. Nu stöttas han av både Trosa kommun och polisen.

Bernhard Karli hoppas kunna få ihop tillräckligt med folk för att kunna vakta ABC-bryggorna vissa nätter.

I början och slutet av båt­säsongen sker flest stölder. Det handlar om båtar, båt­motorer och inbrott i båtar. I Trosa kommun har det i år redan stulits nio motorer och tre båtar, varav en vid ABC-­bryggorna, som är ett av de utsatta områdena.

Bernhard Karli, båtägare vid ABC-bryggorna, är initiativtagare till en båtsamverkan i området.

– Jag har köpt en båt, med en sprillans ny motor. Jag kommer att ha min båt längst ut på bryggan. Jag har tidigare fått en motor stulen och jag vet besväret och kostnaden det innebär. Då det sker så många båtstölder har polisen och larmtjänsten satt igång båtsamverkan på flera håll i landet. Det började på västkusten, där det är värst, säger Bernhard Karli.

Vill ha kameror

Att medverka i en båtsamverkan innebär att båtägarna tillsammans hjälps åt att se över varandras båtar och hålla koll på vilka som rör sig i området. Samma koncept som i en grannsamverkan.

– På min tidigare båtklubb fanns det vakt varje natt. Men här finns det inte. Så jag tog kontakt med kommunen.

Utöver båtsamverkan har Trosa kommun under hösten 2018 skickat in en ansökan till Datainspektionen gällande installation av kameraövervakning vid ABC-bryggorna.

– Tyvärr tror jag inte att enbart kameror kommer att ge effekt, däremot i kombination med en båtsamverkan, säger Sara Fältskog Eldros.

Polisen: ”Det är bra”

Trosa kommun stöttar genom att informera övriga båtägare i kommunen med flygblad samt inbjudan till möte för att informera om båtsamverkan i området. Det är många båtplatser vid ABC-bryggorna men det är inte lika utsatt som de små båtplatserna längs med kusten, berättar Trosa-polisen som också står positiv till förslaget.

– Jag tycker det är bra, det borde finnas på fler platser. Vi kommer hjälpa till med att sätta upp skyltar vid ABC-bryggorna och material som till exempel reflex­västar med båtsamverkans tryck för eventuella vaktpass, säger Petter Engström tillförordnat stations­befäl.

Amanda Gripenberg

E-post