PG får hjulen att rulla för landslaget under EM

Han har haft Zlatan i bilen och sett till att ett mängd andra världsstjärnor hamnat på rätt plats vid rätt tid. Inför och under den pågående EM turneringen är det Trosabon PG Anderssons uppgift att blågult inte åker vilse eller kommer försent.

PG Andersson på landslagsuppdrag.

När ÖSP ringer upp sitter PG Andersson ensam inne på ett kontor på Friends Arena. Det är lugnet före stormen. Efter att det svenska herrlandslaget slagit Finland med 2–0 i en träningsmatch, har spelarna fått några dagar välbehövligt ledigt att umgås med familj och vänner.

– I morgon återsamlas de här i Stockholm. Då kliver de in i EM-bubblan på allvar. Efter genrepet mot Armenien, åker de ner till Göteborg, där de har basläger under hela EM, säger PG.

Han bor i Trosa och är ideellt engagerad i Trosa Vagnhärad SK, både som sekreterare i styrelsen och som utbildningsansvarig. Men hans åtaganden i TVSK har givetvis ingenting att göra med att han sitter i katakomberna på Sveriges Nationalarena, skickar mejl och ringer samtal.

– Jag var anställd av Svenska Fotbollförbundet under många år. Jag började där 2001. Först som affärsutvecklare, sedan som ansvarig för Landslagets Fotbollsskola på utbildningsavdelningen. Ända sedan 2002, då Lennart Johansson höll en UEFA-kongress i Sverige, var jag parallellt delaktig i logistiken kring de större arrangemangen, som till exempel U21-EM i Sverige 2009.

Pensionärslivet fick rivstart med EL-final

PG gick i pension 2017, men hann inte ens komma ut genom dörren på förbundets huvudkontor innan någon kom och drog honom i armen och undrade om han inte kunde tänka sig att hjälpa till med Europa League-finalen mellan Manchester United och Ajax samma vår. Det kunde PG tänka sig.

– Sedan har det fortsatt på den vägen. Jag ställer gärna upp, för det är väldigt roligt, vi har en bra rutin med förare, allt fungerar och om problem skulle uppstå, är vi bra på att lösa dem.

Vad ingår i dina arbetsuppgifter?

– Jag är den som fördelar alla transporter och basar över 6–8 förare som varit med länge. Det är mycket material som ska fraktas hit och dit, bussar som ska komma från spelarhotell till matcharena och tillbaka, spelare som ska hämtas från flygplatser. Jag är backup-chaufför och rycker in när tiden inte räcker till för övriga.

Ronaldo, Mbappé – och Zlatan

PG har genom åren varit direkt ansvarig för att världsstjärnor som Portugals Cristiano Ronaldo, Kroatiens Luka Modric och Frankrikes Kylian Mbappé inte hamnat på villovägar. Ibland blir det svettigt. Som innan coronapandemin och det skulle spelas stormatcher ute i Solna.

– När de ska iväg från hotellet kan det vara helt blockerat runt spelarbussen. Då gäller det att ha is i magen. Sedan efter matchen kanske en del spelare inte ska med bussen tillbaka, utan köras direkt till flyget. Det kan vara köer eller fans som sätter stopp. Ibland har vi behövt åka omvägar. Ibland har det hängt på håret, men det mesta har faktiskt löst sig.

Har ni behövt smuggla in spelare?

– Det händer inte så ofta, men det händer, inte minst runt spelarhotellet. Tidigare bodde lagen på Scandic Park och det var alltid folk runt omkring. Där har vi ibland fått köra bakvägar, så att vi kommit in direkt i garaget. När Portugal var här, var det många som ville få en skymt av Ronaldo. De gav sig på bussen, hoppade på taket och så.

Du kör inte buss själv, utan personbil när det krävs. Då antar jag att du skjutsat en del landslagsspelare?

– Ja, det händer relativt ofta, av olika anledningar. Senast var i samband med förra landskampen.

Har du skjutsat Zlatan Ibrahimovic?

– Ja, absolut.

”Platini var trevlig”

PG är förståeligt nog fåordig när det kommer till att prata om specifika stjärnor. ”Vi har sagt att vi pratar med spelarna, inte om dem”, som han uttrycker det.

Men något namn kan du väl bjuda på?

– Okej. Låt mig tänka… Den tidigare UEFA-basen och före detta franska fotbollsstjärnan Michel Platini är en person man kan ha många tankar om, högt upp på sina hästar. Men han var faktiskt en trevlig person när vi satt i bilen, under U21-EM i Malmö, säger PG och fortsätter:

– En annan som alltid är väldigt trevlig är Sven-Göran Eriksson.

– Sedan måste jag säga att alla dagens spelare i landslaget är ödmjuka och professionella.

Ena stunden följer en rödhårig flicklagstränare (vi behöver inte nämna några namn…) efter dig på Skärlagsvallen i Trosa och tjatar om bollpumpar och förrådsutrymme, andra stunden skjutsar du några av världens mest kända fotbollsprofiler. Hur är kontrasten?

– Fotbollens själ finns i den där kontrasten. Det som händer på Skärlagsvallen är minst lika viktigt som det som händer kring landslaget. Det är på gräsrotsnivå som allt börjar egentligen, för alla. Utan den fotbollen, inga landslag.

Tror på Frankrike

PG följde med landslaget ner till baslägret i Göteborg. När de stack mot Spanien för EM-premiären mot samma nation, drog PG hem till Trosa. Sedan sköter han logistiken på distans så länge som Sverige är kvar i turneringen.

Slutligen: Hur tror du att det går för Sverige i EM?

– Ganska bra, faktiskt. Jag tycker att man lyckats hitta en grupp som fungerar när det väl är match. Janne Andersson har gjort ett bra jobb med att få till en fin harmoni. Men om jag ska gissa på en slutvinnare får det nog bli Frankrike. Eller kanske Holland, även om de är mitt uppe i en generationsväxling.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post