Padel kommer till Trosa när ny hall byggs för 10 miljoner
Padel är en av Sveriges hetaste sporter. Nu får Trosa en alldeles egen hall. – I den bästa av världar kan vi börja bygga redan tidigt i vår, säger Jesper Carlander, ordförande i Trosa Vagnhärad Tennisklubb.
Jesper Carlander där padelhallen är tänkt att hamna.
Läs mer: Vill du läsa hela ÖSP nr 19? Det kan du göra här!
De senaste åren har padelhallar ploppat upp som svampar i svenska städer, stora som små. TVTK är föreningen som tar taktpinnen i Trosa kommun. Den nya hallen hamnar mellan den nuvarande tennishallen och väg 218.
– Det är ju ett berg här, så det blir ganska mycket sprängning, säger Jesper Carlander, när han visar runt bland björkar och högt gräs.
Padel spelas nästan uteslutande i dubbel, alltså två mot två, och det är fyra sådana dubbelbanor som byggs. Byggnaden blir ungefär 1 100 kvadratmeter stor och 10–11 meter hög.
– Någon form av sluss kommer att finnas mellan de två hallarna. Huvudentrén blir därför densamma som nu, omklädningsrummen likaså. Sedan är inte exakt alla detaljerna spikade än för hur allt ska se ut, säger Jesper.
Så många banor blir det
Padel är populärt. Många bilar till andra orter för att spela på kvällar och helger.
Räcker det med fyra banor?
– Vi tror det. Det bor 14 000 invånare i kommunen och det här borde räcka.
Varför väljer ni att göra det här?
– Som ideell förening vill vi att så många som möjligt rör på sig, inte minst barn och ungdomar. Vi har sett många andra klubbar som satsat på padel och fått det som ett bra komplement till tennisen. I och med att padel är lättare att lära sig än tennis, gör det att fler unga kommer in i verksamheten, som i ett senare skede kanske blir nyfikna på tennisen. Precis det har hänt för de andra klubbarna. Så padeln är ett sätt att säkra återväxten för föreningen.
Vad är så bra med padel?
– Dels är det som sagt lättare att lära sig. Alla som spelat strandtennis kan spela padel direkt. Ytan är mindre, nätet lägre. Dels är det socialt. Inte bara vuxna emellan, utan även för barnen. Redan idag sitter många och gör läxorna i tennishallen, lirar kanske lite bordtennis medan de väntar på sin tur. Med padeln kan förhoppningsvis ännu fler hänga här.
Tanken är att få till en padelsektion i tennisklubben, med träningar precis som inom tennisen. Men vem som helst, gammal som ung, ska samtidigt kunna gå in på nätet och boka en bana.
Det är inte direkt billigt med padel. 400–500 kronor i timmen för att hyra bana. Landar ni på liknande nivå?
– Nja. Vi vill ju landa strax under. Vi vill göra det billigare för ungdomar, framför allt. Som ideell förening har vi möjlighet att göra det också. Vi är inte vinstdrivande. Vi måste självklart få det att tuffa runt, så att vi kan amortera våra lån, men vi behöver inte plocka ut de där sista kronorna. Det här är en mer långsiktig satsning.
Då kan arbetet börja
Just nu ligger frågan på kommunens bord. Den rådande detaljplanen för området måste ändras. Blir det inga krångliga överklaganden – avsaknaden av bostadshus till grannar minskar risken för det – kan allt vara godkänt redan i februari eller mars.
Hallbygget kommer att kosta drygt 10 miljoner kronor.
Läs mer: Sugen på mer lokal läsning? Kolla in ÖSP nr 19 här!
Det här är padel
URSPRUNG Liknande racket-spel utövades på engelska kryssningsfartyg redan för 100 år sedan. Dagens padelregler kom till för ungefär 50 år sedan. Internationella padel-tennisförbundet grundades 1991. Året efter avgjordes det första officiella världsmästerskapet. Sveriges första padelbana byggdes i slutet av 90-talet.
HUR DET GÅR TILL Padel är en mix av flera av de mer klassiska racketsporterna. Det kan enklast beskrivas som en minivariant av tennis (planen är 20 x 10 meter) kryddat med att väggarna är i spel ungefär som i squash. Oftast spelas padel som dubbel mellan två par spelare. Numera finns även singelbanor på vissa håll.
POÄNG Poängsättningen sker precis som i tennis. Man spelar bäst av tre eller bäst av fem set. I varje set gäller det att vinna sex game.
UTRUSTNING Ett padelracket saknar strängar och har slagytan fylld av hål. Bollen som används är oftast en tennisboll.
SPRIDNING Svenska Padelförbundet har strax under 90 medlemsklubbar. Padelboomen har skett på senare år i Sverige, medan sporten sedan tidigare varit stor i Spanien och framför allt Latinamerika. I Argentina ska det finnas miljontals utövare.