Oväntade vandaler förstör gravar: ”Vissa tror inte på oss”

På Frustuna kyrkogård eldar folk för kråkorna. Bokstavligt talat. Fåglarna äter upp nytända gravljus. Tyvärr slutar inte deras vandaliseringsräder där.

Tisdag, en disig oktoberförmiddag. Vaktmästaren Torbjörn Karlsson klafsar in på det blöta gräset på Frustunas kyrkogård i Gnestas utkant. Han stannar vid den första gravstenen och pekar runt. Vandaler har varit framme – igen.

Ljungblommor ligger uppslitna ur jorden vid var och varannan gravsten. Ljus har välts. Andra prydnader har spridits ut och i vissa fall förstörts.
Så här ser det ut de flesta dagar numera. Många tror att det är ungdomsgäng som ligger bakom, ligister som inte har bättre för sig. Men det stämmer inte alls.

– Det är kråkor. Jag har sett dem ”in action” många gånger. De är rätt oskygga och har inga problem med att röra sig nära. Skulle jag ha suttit på gräsklipparen nu – vilket jag hade kunnat göra om det inte varit så blött i gräset – hade du sett dem gå runt bara ett par meter från klipparen, i jakt på någon skalbagge eller liknande, säger Torbjörn.

Kråkorna kan dyka upp när som helst, men kommer helst fram efter fyratiden på eftermiddagen, då personalen börjat gå hem och det blivit mer lugn och ro på kyrkogården. Ljungen sliter de upp för att komma åt daggmaskar och annat gott i jorden vid rötterna.

Gravljusen då?

– De äter stearinet. Eller paraffin är det väl mest numera, säger Torbjörn.
Kråkornas strategi när det kommer till just ljusen är riktigt raffinerad. Inte minst om gravljusen står i en lykta. Då välter de först lyktan, så att det hamnar smält stearin överallt (vilket är extra trist i minneslunden) och ljuset släcks. Sedan tar de gravljuset i näbben, flyger upp högt och släpper det i asfalten så att det spricker. Sedan kan de i lugn och ro kalasa på innehållet.

Läs resten av artikeln HÄR!

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post