ÖSP:s nya sajt ger bättre läsarupplevelse

ÖSP:s hemsida har gjorts om från grunden. En av många fördelar är att det blivit smidigare att läsa tidningen i digital form.

ÖSP delas ut till cirka 22 000 hushåll. Utöver det finns tidningen att plocka gratis i ställ på bland annat matvarubutiker. Men en allt större andel läsare vill ha sin lokala tidning i surfplattan, mobiltelefonen eller den stationära datorn.

– Vi hade tidigare en sådan lösning som inte var optimal. Från och med nu går det att läsa hela tidningen direkt när du kommer in på vår startsida. Den nya lösningen är klart snabbare och smidigare, säger Johan Karlsson, redaktionschef på ÖSP.

Den digitala versionen av tidningen är bara en del av hemsidans ansiktslyft. Sajten har fått ett modernare upplägg. Nyhetsartiklarna som läggs upp är mer lättillgängliga.

– Det här är en väldigt stabil grund att stå på. Vi kan nu ta avstamp härifrån och utveckla sajten vidare i lugn och ro, beroende på vad våra trogna läsare vill ha, säger Johan Karlsson.

Innebär det här att ni kommer att uppdatera sajten mer frekvent, kanske till och med ha nyhetsartiklar varje dag?

– Inte i nuläget. Fokus ligger fortfarande på själva tidningen och att fortsätta att göra den upplevelsen så bra som möjligt för våra läsare. Men mediabranschen är i förändring.  Vi ser mediahus efter mediahus gå samman, på bekostnad av den lokala journalistiken, och i det klimatet blir vår roll allt viktigare. Så en aktivare uppdatering av hemsidan kan absolut bli aktuell i framtiden.

Jessica Gustâv äger ÖSP och är även ansvarig utgivare. Hon understryker att papperstidningen fortfarande är det viktigaste mediet.

– Så länge våra läsare vill ha en tidning att hålla i handen kommer vi att fortsätta att ge ut den. Den ger en bra sammanhållen överblick över det lokala livet och innehåller artiklar med en längre livslängd. Hemsidan är ett viktigt komplement som också ger möjligheter till snabba uppdateringar, men det är som Johan säger något som vi just nu kommer att fortsätta arbeta med som hittills, vidare utveckling tar vi i framtiden.

Den nya hemsidan har skapats av Bravo Webbyrå. Webbyrån ligger en kort bit från ÖSP-redaktionen, vilket har förenklat arbetet avsevärt.

– ÖSP:s nya webbplats har varit ett jätteroligt och spännande projekt för oss. Vi har fokuserat på att ge sajten ett ansiktslyft i form av moderniserad design, att lyfta fram bläddertidningen för läsarna, samt att ge ÖSP-redaktionen ett smidigt och flexibelt arbets­verktyg, säger Emma Salmonsson på Bravo.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post