Obemannad butik öppnar vid idrottsplatsen

En obemannad dygnet runt-öppen livsmedelsbutik ska slå upp portarna i vår. – Vi ser det som en bra grej för Västerljung som ort, säger Västerljungs IF:s ordförande Olov Gibeck.

Det är duon Björn och Maria Sjö som ligger bakom planerna. De driver sedan tidigare Mörkö Handelsbod, som fungerar på samma sätt.

Strax före jul gav Trosa kommuns samhällsbyggnadsnämnd grönt ljus för att fixa ett tillägg till detalj­planen som rör idrotts­platsen Norrbyvallen.

– Och i mellandagarna fick jag bygglovet i min hand. Så länge ingen överklagar inom en månad och allt annat flyter på, så kör vi, säger Björn.

Kommunen är positivt inställd till planerna. I nämndens handlingar skriver man: ”Det har över tid visat sig svårt att driva en traditionell butik i Västerljung. Men efterfrågan finns, vilket märkts tydligt i samband med kommunens översiktsplanearbete där detta ofta lyfts som ett önskemål och behov. Genom att möjliggöra för handel skapas ännu bättre förutsättningar för Västerljung och dess attraktivitet som bostadsort stärks. Placeringen vid Norrbyvallen är bra med tanke på dess funktion som målpunkt samt att tillgängligheten är god såväl för gående och cyklister som för bilburna eller resande med kollektivtrafik. Även transporter till och från butiken bedöms inte vara störande.”

Dygnet runt

Butiken är tänkt att ha runt 600 artiklar och ska ha öppet dygnet runt. Den kommer att stå på grusplanen nedanför ”Ladan”, intill Västerleden. Marken tillhör VIF.

– Vi i styrelsen tycker att det är en jätterolig idé att prova på. Det är ingen ekonomisk affär för föreningen, men vi ser det som en bra grej för Västerljung som ort. Idrottandet stör den inte, eftersom det handlar om typ 30 kvadratmeter i ena hörnet av grusplanen som mest används till parkering ibland, säger Västerljungs IF:s ordförande Olov Gibeck och tillägger:

– Det här är ett jättekul initiativ! Tänk bara en sådan sak att barnen plötsligt kan cykla iväg och köpa lördagsgodis.

Butiken kommer att se ut som den paret Sjö driver på Mörkö, fast aningen större.

– Ett par kvadratmeter extra gör stor skillnad när det handlar om så pass begränsad yta. Som det är på Mörkö idag måste jag plocka bort en vara om jag ska ha in en ny. I Västerljung blir det lite luftigare och jag tror att vi framför allt kommer att få in mer frysgrejer, säger Björn.

Hur tar man sig in?

– Med en app och bank-id i mobilen. Eller med en tagg, som också är personlig så klart. Taggen är bra för till exempel äldre som inte är bekväma med att använda bank-id och hålla på med mobilen.

Utöver att du måste identifiera dig och betala digitalt för att komma in i butiken i Västerljung, kommer den att vara kameraövervakad.

Även postboxar är på gång

Nyligen kompletterades handelsboden på Mörkö med postboxar, så att Mörköborna slipper åka till andra orter som Hölö eller Vagnhärad för att hämta ut paket.

– Vi fick allt installerat i december. Tanken framöver är att det ska ingå minst en sådan postboxleverantör när vi öppnar nya handelsbodar. Enda måstet är att de ska kunna stå utomhus, säger Björn.

Hur ligger ni till med post­planerna i Västerljung?

– Om jag har tolkat Postnord rätt, dyker det förhoppningsvis upp postboxar direkt. Vi har berättat för dem om våra visioner och eftersom det inte finns något annat ställe att hämta ut paket på i Västerljung, har de varit med på noterna. Det är Postnord som sätter ut boxarna, så jag kan inte bestämma över den biten – men allt pekar mot att det blir så.

Nyckelpigan

Senast Västerljung hade liknande butiksverksamhet var när ”Nyckelpigan” hade öppet på 90-talet. Det var en röd husvagn med svarta prickar som fungerade som en kiosk, där den stod uppställd på andra sidan vägen från det gamla stationshuset. Från Nyckelpigan såldes godis, tidningar och en och annan mikrouppvärmd hamburgare. När försäljningsverksamheten lades ner, flyttades husvagnen till Norrbyvallen. Sina sista år spenderade den övergiven uppe i skogen vid kortsideänden av B-planen.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post