”Nya” Trosa havsbad smidigare att ta sig till än någonsin tidigare

Med ny gång- och cykelväg, ny tur med Blå Tåget och ny badbåt, har Trosa kommuns största kommunala badplats blivit betydligt mer lätt att ta sig till. Och väl där väntar många fler nyheter. – Jag hoppas att Trosaborna ska upptäcka sitt havsbad på nytt, säger Johan Wolpher, vd för Apelago.

Johan Wolpher utanför en av stugorna på Trosa Havsbad.

Läs artikeln här!

Här kan du bada i ÖSP-området

TROSA KOMMUN

Trosa Havsbad Trosa Se artikeln.

Borgmästarholmen Trosa Ligger på Öbolandet, närmare ”stan” än havsbadet. Ett sandstrandsbad med anor från 1949 som restaurerats 2018. Det ligger naturskönt mitt i ett Natura 2000-område. Toalett vid parkeringen.

Komöte Trosa Ligger vid Anderviken, i anslutning till havet, omkring fem kilometer nordost om Trosa. Komöte är en mycket barnvänlig badplats, med sin långgrunda sandstrand. Stranden har gräsplan. Öppen ombyteshytt och toaletter finns. Väldigt långgrunt.

Sillebadet Västerljung Vid sjön Sillens södra ände, ett par kilometer från både Vagnhärad och Västerljung. Stranden har gräsplan. 50 meter lång brygga med badstegar, badflotte, öppen ombyteshytt, toaletter.

GNESTA KOMMUN

Klämmingsbergsbadet Gnesta Fem kilometer norr om Gnesta. En fullt utrustad badplats med möjlighet till övernattning. Fått en uppgradering på senare år. Glassförsäljning, men framför allt fokus på våfflor av olika slag på restaurangen Våffelbruket. Sandstrand, bryggor, omklädningsrum, hopptorn, beachvolleyplan, ramp för rullstol och toalett. Med anledning av risken för höga bakteriehalter i Frösjön erbjuder Gnesta kommun i sommar en badtaxi från Gnesta till Klämmingsbergsbadet.

Dammhagen Stjärnhov Cirka två kilometer norr om Stjärnhov. Badplatsen sköts och underhålles av föreningen Stjärnhovs IK. Sandstrand, badflotte, bryggor, toaletter, grillplats, beachvolleyplan med mera. Eftersom badplatsen är en del av Dammhagens IP, finns också stor fotbollsplan och cykelslingor precis intill.

Natenbadet Stjärnhov Mitt i centrala Stjärnhov, nedanför ICA Strandhallen, ligger Natenbadet. Här kan du ta ett bad under varma sommardagar om inte en omgång på utegymmet lockar. Badplatsen är tillgänglighetsanpassad, med ramp för rullstol. Torrdass och omklädningshytt finns.

Laxnebadet Laxne I sjön Klämmingen mitt i Laxne. Här finns det sittgrupper, grill, nya fotbollsmål på grusplanen och gungbräda. Toalett finns också.

Nyckelsjön Vängsö Åker du strax norr om Gnesta, förbi Vängsö flygfält mot Blacksta, så kommer du till Nyckelsjön. En mysig badplats i en vacker natur. Det finns en liten parkering vid vägen och därifrån kan du följa det gamla traktorspåret ner till badet. Sjön är inte speciellt djup vilket gör att det är en behaglig badtemperatur. Vid badplatsen finns det två gungor och en liten rutschkana. Omklädningsrum och torrklosett finns.

SÖDRA SÖDERTÄLJE KOMMUN

Bergabadet Mölnbo Ligger vid Bergasjön. Har sandstrand med brygga, hopptorn och tillgänglighetsanpassad badramp. Toaletter och omklädningsrum finns. Under delar av badsäsongen finns våffelförsäljning i Fristastugan. Gratis parkering.

Farstanäsbadet Järna Havsbad med både sandstrand och stora gräsytor. Inom området finns badbrygga och hopptorn samt separat hundbad. Toaletter och omklädningsrum finns.

Åbynäsbadet Hölö Ett havsbad vid Åby kvarn. Sandstrand, gräsytor, brygga med hopptorn samt tillgänglighetsanpassad badramp. Avgränsad plats i vattnet för de allra minsta. Toaletter och omklädningsrum finns. Kiosk är öppen under badsäsong. Gratis parkering.

NORRA NYKÖPINGS KOMMUN

Likstammen Lästringe Insjö. Barnvänligt. Gott om parkeringsplatser. Badplatsen är tillgänglighetsanpassad.

Sandvik Havsbad med 100 meter lång sandstand. Långgrunt. Gungor på land och flotte ute i vattnet. Grillplats. Omklädningsrum och toaletter finns också. Camping en bit bort.

Byggningesand Drygt 100 meter lång sandstrand i närheten av Studsvik.
Avskilt och ganska långgrunt havsbad.

Stendörren Flata klipphällar och en unik innerskärgårdsmiljö. Här finns även Naturum där man kan lära sig det mesta om miljön i och runt Östersjön. Torrdass finns på flera platser i reservatet.

VAD MER?

Det finns massor med andra bad, både i havet och i alla de insjöar som ligger utströsslade i ÖSP-området. De badplatser som listats är de som kommunerna själva listar på sina hemsidor. Övriga ställen får du upptäcka själv eller fråga dig runt om.

INOMHUS

Utöver baden utomhus finns även inomhusbaden Freja Bad & Gym i Gnesta och Safiren i Vagnhärad. Även Solbacka utanför Stjärnhov har numera en bassäng, som är till hälften under tak och till hälften utomhus.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post