Gnestas nya sporthall ska stå klar om ett år

Nu rullar arbetet med Gnestas nya sporthall för fullt igen. Förhoppningen är att allt ska vara klart om ett år och att lokalerna ska sjuda av idrottsliv i början av 2020.

I våras gjordes markarbetet för den nya sporthallen vid Hagstumosse. Sedan dess har det hänt väldigt lite på platsen.

– Det har handlat om olika överklaganden. Först blev detalj­planen överklagad, sedan upphandlingen. Nu är upphandlingen färdig, säger Malin Broquist, fritidschef.

Är det något ni fått tumma på för att hålla budgeten?

– Nej, vi ligger enligt planen vi haft från början. Att vi fick backa på upphandlingarna handlade aldrig om att behöva revidera kravspecifikationen.

Gnesta förvaltnings AB har skrivit avtal med Peab AB. Byggjätten har bland annat byggt flera av hallarna på Rosvalla i Nyköping.

Att arbetet nu startar på allvar firades söndagen den tredje advent, vid Hagstumosses grusparkering. Det bjöds på juligt fika i form av saffransbullar och pepparkakor, och kommunalråden Johan Rocklind (S) och Ann-Sofie Lifvenhage (M) höll tal.

Hallen blir ett riktigt lyft för Gnestas olika idrottsföreningar. Ytan blir fullskalig, 20 x 40 meter. Det ryms 500 sittande läktarplatser, men hallen ger möjlighet att ta in 1000 personer vid större arrangemang.

– Den är välbehövlig och efterlängtad på alla sätt. Vi har brist på halltider, dess­utom har inte Frejahallen den publik­kapacitet som vi numera behöver i kommunen, säger Broquist.

Hon vill också betona att det inte handlar om en hall enbart för innebandy. Det är en hall där alla föreningar ska få plats.

– Futsal har blivit ganska stort nu, och våra fotbolls­föreningar vill kunna träna inne. Vi har basket som startat upp så smått med knatte­verksamhet och förhoppningsvis får fäste. Sedan har handbollen varit vilande ett tag, men där kan det kanske komma nya eldsjälar som vill dra igång igen. Nu finns i alla fall möjligheterna för det.

Byggstarten sker efter årsskiftet, i januari. Målet är att hallen ska slutbesiktigas i december. Verksamheten är tänkt att vara igång för fullt i början av 2020.

Malin Broquist, fritidschef i Gnesta.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post