Nya gatan ett uppsving för Gnesta

Inga varselkläder eller orangeblinkande saftblandare så långt ögat når. Inga brummande maskiner, ingen avstängd väg. När arbetet med Västra Storgatan nu är färdigt är omdömet unisont: fint! Och för företagarna har affärerna vänt efter ett tungt år.

Gnestabon Gudrun Melander och hunden Emmylou vid en av de nya bänkarna längs med Västra Storgatan. ”Bra bänkar, men kanske lite höga”, lyder Gudruns omdöme.

Kvarteret bredvid Therés Östergren, där bland annat biblioteket ligger, ska byggas om. – Därför slutar gång- och cykelbanan vid Coop för tillfället, då det hade varit onödigt att bygga den hela vägen och sedan riva den igen om bara ett par år, säger hon.

Kanterna vid övergångsställen slipas till under augusti.

Kunderna strömmar in hos Patricia Larsson.

Att allt är färdigt är en sanning med modifikation. Innan augusti är slut ska några mindre justeringar göras.

– Bland annat ska kanterna på de två upphöjda övergångsställena göras mindre skarpa. Det är nog den enda detalj som en del har klagat på. Vi ska även flytta några anvisningsskyltar, som i nuläget står efter parkeringarna och inte före dem, säger Therés Östergren, teknisk administratör på Gnesta kommuns samhällsbyggnadsförvaltning.

20 nya parkeringsplatser

Den är ganska rak, Västra Storgatan. Och den renoverade delen är kort. Från Thulegatans början till stationshuset är det inte ens 400 meter. Therés har det lättaste guidejobbet i världen när hon lotsar ÖSP:s reporter från den ena sidan till den andra och berättar om förändringarna längs vägen.

Arbetet pågick i ungefär ett år. Det har tillkommit cirka 20 nya parkeringsplatser, en del av dem längs själva vägen, resten på den nyasfalterade ytan framför Godsmagasinet. Belysningsstolparna har bytts ut, nya soptunnor och parkbänkar har kommit på plats. Det fanns knappt några bänkar alls förut. På en av dem sitter nu Gnestabon Gudrun Melander med hunden Emmylou.

– Slutresultatet är fint. Det är bra med bänkarna, då det var svårt att hitta någonstans att sitta förut. Det enda jag kan klaga på är att de nya bänkarna kanske är lite höga, säger Gudrun.

Det har tillkommit en gång- och cykelbana som löper längs med gatan.

– Den är kombinerad, så cyklister och gångare måste samsas om utrymmet. Men vi har försökt få folk att sära på sig naturligt, genom att lägga plattor på ena sidan, säger Therés Östergren.

Strumpa på ledning under jorden

När Gnesta kommun för några år sedan tog över Västra Storgatan från Trafikverket var vägen i renoveringsbehov. Inte bara över ytan.

– En stor del av det som gjorts det senaste året döljer sig under marken. Vattenledningarna har bytts ut och avloppsledningarna har vi ”relinat”, vilket innebär att man sätter en slags strumpa inuti befintlig ledning. Dagvattnet är också till viss del utbytt. Det var lika bra att ta allt på en gång.

De som påverkats mest är företagarna som har sin verksamhet precis vid eller i närheten av Västra Storgatan. En av dem är Patricia Larsson på Gnesta Färghus.

– Det är jättefint nu när det är klart. Ser väldigt trevligt ut. Men det har varit tufft medan de hållit på och jobbat, säger Patricia.

Vad har varit tufft?

– Att kunderna inte hittat hit. Vi har tappat mycket på det här bygget, något annat kan jag inte säga. Informationen från kommunens sida var det inget fel på, men det är svårt att veta innan exakt hur ett sådant här arbete påverkar – och den här gången blev det lite stökigare än vad vi hade trott.

”Vi är supernöjda”

En kort bit från färghuset ligger Ciccis Heminredning. Ägaren Cicci Trydeus är inne på samma spår som Patricia Larsson.

– Hösten var katastrofal. Men nu när gatuarbetet är färdigt har Västra Stortgatan verkligen fått ett uppsving. Det har blivit jättefint! Vi är supernöjda att det äntligen är klart.

Och affärerna?

– Sommaren har varit riktigt bra. Det har rullat på ända
sedan Gnestadagen.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post