Nya butiken kan bli första av flera

Snart har Mörkö en egen livsmedelsbutik – öppen dygnet runt. Om satsningen slår väl ut, kan initiativtagarna Maria och Björn Sjö tänka sig att öppna liknande butiker på fler mindre orter i ÖSP:s spridningsområde.

Björn och Maria Sjö bor på Mörkö. Nu öppnar de en handelsbod på ön.

Maria och Björn bor på Mörkö, där de känt att någonting har saknats.

– Behöver vi en liter mjölk i oktober, måste vi åka 1,5 mil för att köpa den. Ön är stor och vissa andra måste åka dubbla sträckan. Det är varken ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart. Nu jobbar allt fler hemifrån också, vilket gör att behovet ökar ytterligare. Tanken är inte att man ska storhandla i vår butik, utan kompletteringshandla. Men man ska kunna göra det vilken tid på dygnet som helst och vilken dag på året som helst, säger Björn.

Hur blir utbudet?

– Det kommer att finnas ungefär 300–400 artiklar. Allt du behöver ska finnas här. Men urvalet är så klart begränsat. En sorts bearnaisesås, inte 40 olika. En sorts ketchup, inte … ja, du förstår principen.

Ni kommer inte att ha någon personal i butiken. Hur går handlingen till?

– Du öppnar butiken via en app och ditt bank-id. Du går in, handlar, scannar dina varor, betalar och går ut.

Är ni inte oroliga för stölder?

– Egentligen inte. Butiken är kameraövervakad. Plus att du ju måste använda ditt bank-id för att ta dig in. Så det vore dumt att försöka stjäla något under de omständigheterna.

Finns det exempel på liknande butiker?

– Det finns lite överallt. Jag skulle uppskatta det till 5–7 aktörer i landet, vissa med upp till 10 butiker vardera.

Vad blir namnet på er butik?

– Vi tänker oss Mörkö Handelsbod. Det är arbetsnamnet i alla fall. Vi vill att det ska vara lokalt förankrat, då butiken främst är till för öborna. Sedan kommer den så klart att användas av sommar­gäster, passerande cyklister och turister också.

Planen är att öppna till valborg. Till en början är butiken bara ett projekt vid sidan av paret Sjös vanliga jobb.

– Vårt mål är att kunna öppna likadana butiker på flera mindre orter här runt omkring, det ska vi inte sticka under stol med. Det är inom samma område som ÖSP kommer ut, som vi skulle vilja växa. Men vi får inte gå händelserna i förväg, nu är det fokus på att få butiken på Mörkö att fungera.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post