Nu kan du hitta ut tidigare i Gnesta

OK Klemmingens friskvårdssatsning Hittaut var en succé ifjol – och blir ännu viktigare i år. I en tid när många former av utomhusaktiviteter uppmuntras, tidigarelades Hittaut-premiären.

Suget efter Hittaut är stort. – När jag stått och packat ut kontroller ur bilen har det gått förbi folk som glatt undrat när det är dags igen, säger OK Klemmingens Erik Johnson.

Erik Johnson.

Årets Hittaut i Gnesta skulle egentligen ha startat den 1 maj. Men på grund av de rådande omständigheterna i samhället, beslutade OK Klemmingen att gå händelserna i förväg. Från och med igår, måndagen den 6 april, går det att använda Hitta­ut-appen i Gnesta samhälle igen.

– Vissa halltider här på orten är inställda och du ska inte gärna samlas i större grupper. Folk vill nu ännu mer än vanligt röra på sig utomhus och vi ger dem en chans att göra det med Hittaut, säger Erik Johnson, som är en av de ansvariga för Hittaut i OK Klemmingen.

Samma vecka som den här tidningen ges ut delar OK Klemmingen ut infotidning med karta till alla hushåll i Gnesta tätort. Det finns även kartor att hämta på medborgarkontoret, bokhandeln och badhuset. Du som är lite mer digitalt lagd behöver dock ingen fysisk karta, utan allt du behöver finns i appen.

Gratis

Hittaut är helt gratis. Men vad går det ut på?

51 kontrollpunkter är utsatta i Gnesta samhälle med omnejd. Det finns fyra svårighets­grader, där den enklaste funkar bra även för den som sitter i rullstol, är rörelsehindrad på annat vis eller kör barnvagn.

– I år har vi även en nyhet i form av att kontroll 1 till 25 har reflexer på sig. Så den som vill kan prova på att nattorientera. Kontrollerna med reflexer sitter i skogen. Det är en kul möjlighet vi erbjuder för den som vill prova att orientera i mörker med pannlampa, ficklampa säger Erik.

Förra året deltog nästan 300 personer.

Är kontrollerna på samma platser som då?

– Nej. De finns på nya platser i Gnesta.

Trots att Hittaut är gratis, lottas priser ut i höst.

– Ifjol lottade vi ut fem present­kort bland alla som hade deltagit och det var väldigt uppskattat. Vi kör på samma upplägg i år, även om det inte är spikat exakt hur många presentkort det blir.

Kommer till Trosa

Hittaut har även hittat ut i fler delar av ÖSP:s spridningsområde. Trosabygdens Orienteringsklubb har precis som grannklubben Klemmingen hoppat på Svenska Orienteringsförbundets populära satsning.

I Trosa startar Hittaut den 1 maj. Läs mer om det i nästa nummer av ÖSP.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post