Nu går det inte längre att rösta på Årets bo

Nu är röstningen stängd. Vilka som vinner Årets Trosabo, Årets Gnestabo och Årets Järnabo avslöjas i ÖSP nr 5, som släpps den 7 mars.

Några tidigare vinnare.

För dig som är nyfiken nu innan priserna delas ut, har du här alla som nominerades:

TROSA

Börje Kjellén och Hans Ahlin, Cykling utan ålder
Startade och driver projektet ”Cykling utan ålder”. En beundransvärd gärning som givit många äldre och funktionsnedsatta möjlighet att få vinden i ansiktet och att återse de delar av Trosa de på ålderns höst fått svårt att besöka.

Christer Eklund, musikant
Sprider sådan glädje bland våra äldre i kommunen när han åker runt och spelar på äldreboenden. Det är väldigt uppskattat!

Filip Robertsson, innebandytränare
Har i flera år varit tränare i Trosa Edanös innebandylag och är en riktig eldsjäl när det kommer till innebandyn i kommunen. Filip lägger ner nästan all sin fritid på sporten han älskar.

Gerd Abrahamsson, högläsare och kulturbärare
Har i många år haft/har högläsning ur böcker för boende på Trosagården. Så länge Hans Nilsson, ”Mr Trosa”, levde och bodde på Trosagården besökte Gerd honom för samtal samt lyssnade på hans kunnande om gamla Trosa. Har hjälpt/hjälper till med att göra i ordning Hans Nilssons enorma fotosamling. Allt detta på frivillig basis.

Gunborg Törnfeldt, rektor Lagnö förskola
Har i alla år tagit hand om våra barn, fram till hon nu gick i pension. Hon var den första personen som mötte mig med öppna armar och ett varmt hjärta och tog sig an mina barn 1987 när jag kom till Trosa. Därefter har hon gjort ett fantastiskt arbete med alla de barn som har vuxit upp därute i den vackra miljön bland får, hästar och höns.

Inga-Britt Karlsson, Röda Korset i Trosa
Hon och alla härliga damer som oförtrutet stickar, virkar, syr för att ge oss möjlighet att köpa dessa vackra handarbeten till barn, barnbarn, presenter etc. De gör detta helt gratis. Handarbetetsförsäljningen går till en organisation som arbetar för att barn i hela världen ska få det bättre. Stort tack till dessa damer för deras idoga arbete.

Jesper Carlander, ordförande Trosa Racketklubb
En av flera i klubben som under en längre tid arbetat många, många timmar ideellt åt att driva igenom en padelhall i Trosa.

Jessica Danielsson, kanslist och administratör på Skärlagskolan
Tar inte bara hand om administrationen utan har även full koll på alla barn på skolan. Gör fler uppgifter än vad som ingår som admin. Finns där för all personal och dessutom så ser hon till att baka och fixa så att alla ska bli uppmuntrade på jobbet. Jessica har haft helhetsgreppet för vår skola i många år och utan henne hade vi inte haft den fina skola och samhörighet vi har idag.

Johan och Niklas Asknergård, Sund Nergården
Har utvecklat en helt fantastisk verksamhet som har satt Sund och Trosa kommun på kartan. Med mycket värme, gästfrihet och engagemang har de skapat en riktig oas. De vågade ta steget från storstan och såg något i vår kommun, det är vi Trosabor glada för!

Jonas Edström, brevbärare
Trevligare och mer serviceinriktad brevbärare finns inte.

Jörgen Wickman, innebandytränare
Engagerar sig något enormt i Trosa Edanö IBK. Huvudtränare, spindeln i nätet och med generösa sponsorbidrag som blir otroligt betydande för att damlagsverksamheten i klubben ska fungera. Ödmjuk som person och mån om att påpeka vikten av samarbete kring de ”team” som jobbar runt damlaget.

Kerstin Betschart, Trosaprofil
För hennes stora engagemang för Trosa. Just nu för hennes engagemang i olika kulturföreningar och evenemang. Teater, konst och hembygd. Hon är en sann idéspruta som får saker gjorda. Med kunskap, professionalism och alltid nära till glädje och skatt. Men också för allt hon gjort för Trosa alla år då hon varit verksam i Trosas affärsliv.

Kristin Boman, Bomans
Sätter Trosa på kartan. Samtidigt som hon alltid är mån om att jobba med det lokala i den möjlighet det går, vad det än gäller. Lokala råvaror till köket och dekorationer. Lokala hantverkare när hon gjorde utbyggnaden, till trädgården eller vad som kan behövas till hotellet. Annonserar i den lokala tidningen. Bjuder in Trosaborna med till exempel ”200-hundringen”, sommarkonserter och intressanta föreläsare.

Lars Jonsson, kyrkoherde
Tjänstgjorde under några år som präst i Trosa församling. Har betytt oerhört mycket för både de ”kyrkvana” och för ungdomar i kommunen. En duktig konfirmandledare som med sitt engagemang fick många ungdomar till kyrkan. Efter att han börjat en tjänst i vår grannförsamling har han fortsatt att glädja Trosaborna med sina talangfulla framträdanden i Trosarevyn.

Lena Agartson, skolprofil
Har arbetat i förskola, skola och nu senast under Skärlagskolans ut- och ombyggnation. Hon har gjort detta med ett stort hjärta och engagemang. Omtyckt hos både personal, vårdnadshavare och elever.

Magdalena Ljungberg, hjälper många
En ängel med ett hjärta av guld. Hon samordnar företag och privatpersoner för att göra så att familjer som har det tufft ekonomiskt får det drägligare, bland annat i form av mat och klappar inför jul. Trots värsta tänkbara familjetragedi i slutet av 2022, fortsatte hon att envist driva igenom allt arbete som krävdes för att hjälpa utsatta i kommunen inför julen. Det säger allt om vem hon är och även hennes familj!

Malin Eriksson och Alric Edwards, TVSK Basket
Så fantastiska härliga människor med ett driv att få igång basket för barnen i kommunen, och även föräldrarna. Grymt jobb!!!

Mariell Fromholtz, Art of Training
För hennes engagemang att få oss äldre att träna muskelstyrka så att man får en bättre livskvalitet. Hon kunde till och med få mig att träna – vilket inte var lätt!

Mikael Karlström, Trosa Bio
Går verkligen in för att se till att Trosa bio visar bra filmer samt livesändningar av opera. Mikael har varit en outtröttlig eldsjäl i mååånga år. Han ordnar program och bidrag, ställer fram teleskopläktaren och sköter både biljettförsäljning och servering i pauserna. Städar dessutom upp efter föreställningar… Vi är många som är tacksamma att vi har en så suverän bio inom gångavstånd i Trosa.

Rosel Sandberg Flink, initiativtagare till Trosakören
Har i en lång rad år varit en ledande person inom kommunens musikliv. Som ledare och initiativtagare till Trosakören har hon genom sin entusiasm och kunnande berikat både ett oräkneligt antal evenemang och en mängd tacksamma körsångare. Hon besitter också själv en fantastisk röst som varit till glädje för oss musikälskare, något vi hoppas få uppleva även under en lång tid framöver.

Tom Stening, aktivitetsvärd
Engagerad, positiv och handlingskraftig. Kan alla brukares speciella behov och önskemål och är verkligen spindeln i nätet. Rycker alltid in var som helst och när som helst där det behövs en hjälpande hand. Dessutom underhåller han kontinuerligt våra brukare med allsång och musik. Är även ett ovärderligt ”kitt” mellan Cykling utan ålder, personalen på äldreboendena och brukarna.

* * *

GNESTA

Erik Granqvist, Gnestaberget
Ordförande och talesman för den ideella och opolitiska föreningen Gnestaberget. Eriks arbete ger oss framtidstro och hopp om att alla i Gnesta kommun ska få leva och bo i en god och trygg miljö med oförstörd natur och frisk luft.

Henric Sörblad, Lions Club Gnesta
Initiativtagare till Lions Fyndmarknad på Stopp. Organiserar verksamheten där klubbens medlemmar och ett antal Lions-vänner turas om att jobba och sälja det som skänkts från allmänheten. På plats vid nästan samtliga tillfällen som Fyndmarknaden är öppen och han ansvarar även för hämtningar med sin bil med skåp eller släpkärra som klubben får låna av Gulf.

Jessica Blom, lärare och idrottsledare
Jobbar som lärare på Frejaskolan och är en riktig eldsjäl inom det lokala idrottslivet. Enormt engagemang i IFK Gnesta och Gnesta FF. Hjälper, stöttar, fångar upp och lyfter våra ungdomar så att alla känner sig sedda och värdefulla. Om ett barn inte kan komma på träningen och bor i Björnlunda, åker hon och hämtar. Det är självklart för henne att alla ska vara med. Jobbar året om för ungdomarnas bästa.

Johan Lexell, verkar för framtiden
Verkar för en bättre framtid för oss alla, bland annat genom sitt företag som installerar solceller, hembatterier samt elbilsladdare. Till skillnad från de flesta företagare är Johans främsta intresse inte att tjäna pengar utan att förbättra samhället. Johans outtröttliga arbete har satt Gnesta på kartan och gör det till en bättre plats att leva.

Jörgen Johansson, Pressbyrån i Gnesta
Dags för året att siffror byta
som aldrig går att uppskjuta
ty Pressbyrån i Gnesta finns
som alla tågtider vet, minns.
När nu tågen skiftar det mesta
med resenärer besvikna, de flesta
MEN med Jörgen Johanssons otroligt glada, generösa information,
går samtliga ut med en gladare ton.

Lars Jarbell, ICA-handlare i Björnlunda
En riktig lanthandlare! Alltid vänlig och med en servicenivå och ett utbud långt över det vanliga. Lasse och hans affär är det trygga navet i hela Björnlunda!

Nicklas Rocklind, IFK Gnesta
Eldsjäl inom innebandyn. IFK Gnesta står honom varmt om hjärtat och Nicklas är en enormt värdefull och eftertraktad tränare i hela föreningen. Ger allt för de lag han är ledare. Gnesta sporthall är som hans andra hem. En riktig stjärna och en fin förebild för de yngre.

Nina Dahmberg, skräpplockare i Stjärnhov
Varm och vänlig själ som så gott som varje dag i ur och skur, modd och snö, ger sig ut på promenad och med gott humör (för det mesta) med sina medhavda plastpåsar. Hon plockar upp allt skräp som vi andra slarvigt slängt omkring oss på gångvägar och stigar och förpassar innehållet där det ska vara – återvinningen!

Peter och Birgitta Svensson, Gustafsviks Levande Ljus och Café
Driver ett fantastiskt ställe med suverän personal och mat.

Rasmus Blom, ordförande i Gnesta FF
Eldsjäl som lägger ner mycket tid i föreningslivet. Är även ny ordförande i Gnesta FF och det är vi så glada och tacksamma för då han verkligen brinner för föreningslivet och för barnen.

Robin Safar, Gnesta FF och förebild för unga
Brinner för föreningslivet och för ungdomarna i Gnesta. En viktig kugge i Gnesta FF och en otroligt bra förebild för många unga.

Ronnit Hasson, Vår Lokal
För hennes idoga ideella arbete i Föreningen Vår Lokal. Fotograferar och profilerar kaféet och restaurangen med samma namn i sociala medier, vilket har lett till att många nya samarbeten och kontakter knutits under åren i Gnesta.

Viveka Österholm, sjukgymnast specialiserad på kvinnohälsa
Har drivit satsning på mödravård och eftervård i Gnesta och därigenom satt Gnesta i framkant på nationell nivå för sådan typ av vård. Har drivit frågan i samtal med våra högst uppsatta politiker och har i år öppnat ”Hennes hälsa och rehab” för att fortsätta jobba för att ge kvinnor de förutsättningar, vård och rehabilitering som de alltid förtjänat men som länge varit och är eftersatt.

Weine Andersson, glädjespridare
Jobbar på Hemköp och sprider alltid glädje till kunder, kollegor och nära. Är alltid positiv och vill göra andra på gott humör. En kollega som alltid hjälper och stöttar andra. Tyvärr har han haft ett tufft år, därför förtjänar har att få extra uppskattning.

* * *

JÄRNA

Ingela Cedergen, Atletfabriken
Hon om någon är en eldsjäl som hållit gymmet flytande genom pandemin och ser till att vi träningsmänniskor har ett underbart gym att gå till.

Laila Larssson, diakon Svenska Kyrkan
En verklig eldsjäl och energiknippe. Har ryckt upp det diakonala arbetet inom Järna-Vårdinge pastorat, som nu blivit ett viktigt komplement till den offentliga verksamheten.

Sonny Espling, orkesterledare för Järna ungdomsorkester
En människa som, förutom sin roll som orkesterledare, även har ett stort socialt engagemang för ungdomars väl och ve. Man undrar var han får kraften ifrån när han anordnar lovaktiviteter och helgresor med hela sin elevflock . Har ett osedvanligt varmt och stort hjärta, och betyder enormt mycket för många ungdomar.

Örjan Lundström, hjälper Ukraina
Har jobbat oerhört mycket för Ukraina. Dels hjälpt människor här i Sverige och dels samlat massor av sådant som behövs i Ukraina. Först i sitt eget hem och nu har han fått låna lokal vid Eneskolan. Har på ett oförtröttligt sätt arbetat helt ideellt för att hjälpa tusentals personer med allt ifrån värme, kläder till förnödenheter och sjukvårdsartiklar. Ett oerhört driv och engagemang.

Det här handlar det om

ÖSP:s årliga stipendium går till personer som sätter andra före sig själva. Eldsjälar och energiknippen som ser till att du och jag får en bättre och roligare vardag.

Årets Trosabo täcker in personer som bor eller är verksamma i Trosa kommun. Årets Gnestabo gäller hela Gnesta kommun och Årets Järnabo gäller folk som bor eller är verksamma i Järna, men även i Mölnbo, Hölö
eller Mörkö.

De senaste åren har flera tusen personer röstat. Så även 2023.

Vad får vinnarna?

Årets Trosa-, Gnesta- och Järnabo vinner ett stipendium om 5 000 kronor vardera att skänka i sitt namn till valfritt välgörande ändamål. Precis som pristagaren själv inte verkar för sin egen vinnings skull, går priset i samma anda.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post