Nu är apoteket vid torget komplett

Vagnhäradsbor med receptbelagda mediciner har haft en krånglig tillvaro. Inte minst i pandemitider, när det är olustigt att trängas på bussar och i butiker. Nu får de ett fullgott apotek.

I ett års tid har Christina Abdulmalek varit apotekschef i Trosa och Vagnhärad. Senare ska hon lämna över stafettpinnen och enbart fokusera på apoteksbutiken i Salem.

Apoteket ligger vid Vagnhärads torg. Den som läste förra ÖSPnumret vet att det kan ske stora förändringar vid torget i framtiden

I ena hörnet av Vagnhärads torg, på samma bottenplan som biblioteket Navet, har Apoteksgruppen hållit till i ett par års tid. Det har i första hand varit en begränsad filial till apoteket på stan i Trosa och de som efterfrågat ett eget Vagnhäradsapotek allra mest – personer som behöver receptbelagda läkemedel – har varit tvungna att åka till annan ort för att fixa med sina medicinska ärenden.

Inte längre. I början av året renoverades lokalen, möbler flyttades om och utrymmet blev mer ändamålsenligt utformat. Utbudet har ökat och framför allt får apoteket numera expediera recept. En farmaceut och en apotekstekniker jobbar för att tillgodose alla behov.

– Sedan februari är vi ett vanligt apotek. Tidigare fick vi inte ens sälja vad som helst när det kom till egenvård, som till exempel smärtstillande tabletter, säger Christina Abdulmalek, som är apotekschef i Vagnhärad, men även i Trosa och i Salem norr om Södertälje.

Varför är det här steget viktigt?

– Kunderna har efterfrågat det här ända sedan vi öppnade. De vill ha ett riktigt apotek och slippa åka till någon av grannorterna. Det handlar i många fall om äldre personer som kanske inte orkar åka till Trosa, men varit tvungna att göra det ändå.

Behovet kanske har varit extra stort det senaste året, med tanke på corona?

– Precis. Många undviker gärna kollektivtrafik om de kan och vill även undvika större apotek där det släpps in fler kunder. Jag har fått många samtal från invånare här i Vagnhärad som verkligen längtat efter det här. Vi har å vår sida legat på Apoteksgruppen centralt för att få till den här utvecklingen. Nu har allt äntligen gått i lås.

Helgöppet redan nästa månad?

Det är inte bara utbudet som utökats. Tanken är att öppettiderna ska bli mer generösa.

– Tidigare har vi bara haft öppet på vardagar. Från och med april, om inget oväntat händer, hoppas vi även kunna börja ha öppet på lördagar och söndagar, säger Christina.

Öppettiderna blir i sådana fall till och med bättre än i Trosa, där Apoteksgruppens butik kommer att ha stängt på söndagar även fortsättningsvis.

Flera alternativ att välja bland

Utöver Apoteksgruppens två butiker, har Apotek Hjärtat en butik i samma byggnad som Ica Kvantum Trossen. Dessutom har de två mataffärerna i Vagnhärad, Ica och Hemköp, ett begränsat utbud av receptfria läkemedel.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post