Mölnbo har sitt alldeles egna slott

Den som gått eller åkt förbi Backvägen 12 den senaste tiden – och det är det många som gjort – har kunnat skåda ett gigantiskt isslott.

ÖSP pratade med Stefan Donath, pappa i familjen Donath Sanchez, för att höra hur det här gått till.

– Jag är fysik- och matte­lärare, så jag tycker att sådana här grejer är kul. Det är fascinerande att hälla vatten i plastbyttor på kvällen och ha stabila isblock att jobba med morgonen efter. Vi har sedan använt vatten i sprejflaska som lim. När det är minus 15 grader ute, stelnar vattnet direkt och klistrar ihop isen.

Slottet är över fem meter högt. Varför bygger ni så stort?

– Man vill alltid bygga större, högre och bättre. På baksidan av slottet finns en trappa i is, så att man kan gå upp och ställa sig på en plattform på 1,5 meters höjd. Utan den hade vi inte kunnat bygga så högt.

Vilka deltar?

– Hela familjen! Vi har sex barn totalt, så det är åtta personer som jobbat mer eller mindre aktivt.

Är det första gången?

– Vi har gjort liknande förut. Nu har det inte varit så kallt på några år, så senast var 2016. Det räcker inte med att det är kallt i en vecka, utan man måste veta att det ska vara kallt en längre period. Och då pratar vi inte en minusgrad eller två, utan minst minus tio. Annars tar det för lång tid innan vattnet fryser.

Är det många nyfikna som kommer förbi och tittar?

– Verkligen! Det är ganska underbart att se att folk lagt om sina promenadstråk för att kunna gå förbi vår gata. Men det är inte bara fotgängare – plötsligt kommer bilar och stannar överallt. Till och med folk som hört talas om slottet och kört ända från Stockholm.

– Vi har även haft en strålkastare om nätterna, som lyst rakt upp och ljussatt slottet. Det är en speciell syn, när alla nyanserna i isen spelar i ljusskenet.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post