Midvinterblot

TROSA. Inramningen kunde inte vara mer perfekt. När Asgårds alla gudar samlades på Trostorp så hade de förstås ordnat även med vädret. Snöstormen övergick i en stilla, stjärnklar kväll. Snön låg som ett jungfruligt täcke över omgivningarna. Midvinterblotet kunde ta sin början.
Se även bildsvep!Enligt traditionen skulle en häst offras när forn- och medeltidsföreningen Aradis, Vagnhärads och Västerljungs hembygdsföreningar, Trosabygdens Kulturråd och Trosa Riksteaterförening iscensatte ett midvinterblot i äkta asa-anda.
Men det är inte fullt så blodigt som det låter. Offret gick i stället så till att alla närvarande bugade inför och ett schabrak lades över hästen Frodi.

nornorna_DSC_0741Midvinterblotet

Utöver blotet fick de många besökarna lära sig mer om gudarna i Asgård. Gycklargruppen Kålrot bidrog till upplevelsen med sina facklor och eldshow.
– Man hade blot under en period mellan järnåldern från det första århundradet fram till 1000-talet, berättade Anette Färjare från Aradis. Man blotade för många saker, ofta vardagliga saker som barnafödslar och bröllop, men också för att tacka gudarna för goda skördar, segrar eller god hälsa.
Men ibland hade man också större gemensamma offer under mer fasta former. Ett sådant tillfälle är just midvinterblotet som skulle hållas när det är som kallast – den första fullmånen efter den första nymånen efter vintersolståndet.
– Man offrade mitt i vintern för att försäkra sig om att året framöver skulle bli bra, säger Anette Färjare.
– Men man ska komma ihåg att midvinterblotet kanske framför allt var en fest. I Valhalla – där gudarna bodde – åt man av den sägenomspunne galten Särimner, galten som slaktades varje dag, åts upp och sedan återuppstod nästa morgon, redo att slaktas och ätas igen.

Asgård

I Asgård fanns i världsträdet Yggdrasil, en ask som i sina grenar innehöll de olika världarna: människornas hem Midgård, gudarnas hem Asgård, underjordens rike Hel och Utgård, hem för svartalver, jättar och dvärgar.
– Yggdrasil har tre rötter som tar näring ur varsin brunn, berättar Anette Färjare. Den första roten tar näring ur Mimers brunn, visdomens och kunskapens källa. Under en annan rot finns en iskall älv där draken Nidhögg tuggar på trädets rot. Det är när draken har bitit av roten som Yggdrasil faller – då börjar den långa Fimbulvintern som slutar i Ragnarök, världens undergång.
Under den tredje roten ligger Urdabrunnen, ödesbrunnen som är Nornornas hem.
– Nornorna är Urd, Verdandi och Skuld, berättar Anette. De ägnar all sin tid åt att spinna människors livstrådar som formar varje människas öde.

. . . . .

Lär känna gudarna

Idag är asagudarna okända eller lite vagt bekanta för de flesta av oss.
Här kommer därför en sammanfattning av vilka de är.

• Oden
Asarnas ledare och människornas övergud, som har skapat världen tillsammans med sina bröder Ville och Ve.
Har korparna Hugin och Munin, den åttabenta hästen Sleipner och vargarna Freke och Gere.
• Frigg
Frigg är Odens hustru, visdomens och moderskapets gudinna och en av Asgårds valkyrior, kvinnliga krigare i Odens tjänst. Hon är en hamnskiftare och kan förvandla sig till olika väsen, bland annat en falk. Frigg är gudarnas spåkvinna, en så kallad völva.
• Gunn
En av valkyriorna som rider ut på slagfälten och väljer ut de krigare som ska föras till Valhall, de stupade krigarnas hall. Gunns häst är egentligen en varg.
• Tor
Odens äldste son, åskguden som med sin hammare Mjölner försvarar Asgård mot jättar och andra vidunder. Tor har ett styrkebälte och ger sig ut att jaga jättar tillsammans med Tyr och Loke i ett ölkar som dras av två getabockar.
• Siv
Tors hustru är äktenskapets gudinna. Hon fick håret avklippt av Loke, vilket gjorde gudarna arga eftersom det orsakade missväxt på åkrarna. Som bot lät Loke dvärgarnas mästersmeder göra hår av guld, som växte fast och blev Sivs naturliga hår.
• Loke
En stilig, trollkunnig och tidvis farlig jätte som får bo i Asgård för att han är blodsbroder med Oden. Svekfullhetens gudom som ställer till det för gudarna så att det blir bråk och problem – men också den som har de bästa planerna för att rädda asarna ur knipor.
• Sigyn
Lokes hustru, trohetens och fridens gudinna. När gudarna ska straffa Loke låter de en orm droppa sitt gift på honom – då står Sigyn där och fångar upp giftet innan det når sitt mål.
• Balder
Son till Oden och Frigg och Asgårds arvtagare som ska leda gudarna efter Ragnarök. Ärlighetens och modets bildsköne och allmänt älskade gud som Frigg har gjort osårbar, vilket gör att gudarna roar sig med att skjuta pilar och kasta spjut på honom.
 • Ull
Innan Vanastriden – kriget mellan gudaklanerna – var solguden Ull den kanske mäktigaste guden. Han är en jaktgud och hans symboler är solen, pilbågen och amulettringen. Hans främsta vapen är solpilen.
• Tyr
Tyr är en av Odens söner och krigets, kampens och segerns gud. Han är den ende av gudarna som inte är rädd för Fenrisulven, ett jättelikt monster som är Lokes barn.
• Idun
Ungdomens gudinna. Hon vak­tar de gyllene äpplena som asarna äter av för att hålla sig evigt unga och friska.
• Skade
Tjatses dotter och jaktens gudinna som kommer till Asgård för att utkräva rättvisa. Hon kommer i stället överens med Oden om att gifta sig med en av asagudarna och gifter sig med havsguden Njord.
• Frej
Skades och Njords son och fruktbarhetens och grödornas gud som ser till att allt i naturen växer och spirar. Har skäran som symbol och vapen. Rider på grisen Gyllengalte och har det hopfällbara skeppet Skidbladner.
• Freja
Njords och Skades dotter, kärlekens gudinna, som en gång var den viktigaste guden, vanernas drottning, under namnet Vanadis. Hon räddar många från underjorden och tar hem dem till sitt hem, Folkvagn.
• Hel
Dödsrikets härskarinna som sitter vid Helgrinden är dotter till Loke. Till sin hjälp har hon varghunden Garm som vaktar vid den långa trappan till underjorden. Hel har två ansikten – ett gott och ett ont – som hon vänder mot den döde för att bestämma om den döde ska hamna i underjorden eller i Folkvagn.
• Heimdall
Heimdall är av jätteätt och föddes av nio mödrar. Han är eldens och vaksamhetens gud och vaktar regnbågsbron Bifrost, den enda vägen in och ut ur Asgård. Han har Gjallarhornet som varje dag fylls av vatten från visdomens källa, vilket gör att han är nästan lika vis som Oden.

Av | 2015-01-26T11:04:03+00:00 januari 2015|Hembygden, Kultur|

Om författaren: