Många hittar ut i Gnesta – fortsätter ett tag till

Digital orientering verkar vara Gnestabornas melodi. Närmare 250 personer har spenderat strax under 200 dygn i jakten på kontroller.

Erik Johnsson när de sista Hittaut-kontrollerna sattes ut i våras.

ÖSP träffade Erik Johnsson i våras, när OK Klemmingen nyligen hade satt upp de 50 Hittaut-kontrollerna i Gnesta med omnejd. Han hoppades att det skulle bli en lyckad satsning. Och det har det
blivit.

– Det har gått över förväntan, kan jag säga. Det är jättekul att vi äntligen har fått lite bättre koll på hur många som är intresserade av sådana här initiativ, i och med att allt är digitalt.

Det har blivit 244 deltagare (vid den här tidningens tryck). 6 224 kontroller. 4 668 timmar. 12 448 kilometer.

Varför har Hittaut blivit ett så lyckat projekt?

– Jag tror att det hänger ihop med att det är digitalt, säger Erik, som är med i Klemmingens motionskommitté. Du kan registrera dig smidigt och ser direkt ditt resultat i appen, kan jämföra dig med andra, se topplistor, veckans raket, de mest besökta kontrollerna och sådana saker. Jag vet många som också åker runt i Sverige för att hitta så många ”checkpoints”, alltså kontroller, som möjligt.

Hittaut skulle ta slut i september, men klubben har valt att förlänga en månad till.

– Vi körde en kampanj under ”Hälsa in hösten” på Stopp. Då fanns intresse från personer som tidigare inte haft koll på Hittaut. Så vi beslutade oss för att köra en månad till. Det är inget som hindrar oss rent tekniskt, det är bara att kontrollerna får sitta ute i några veckor till – och de tar inte direkt mycket plats.

Kyrkan mest populär

De mest besökta kontrollerna ligger inte helt oväntat inne i centrala Gnesta. Allra mest besökt är Frustuna kyrka.

– Hittaut är ett roligt och enkelt sätt att upptäcka platser som man kanske inte besökt tidigare, säger Erik. Det är fyra olika svårighetsnivåer plus en som är tillgänglig för alla, även barnvagnar, cyklar och fordon för rörelse­-
hindrade.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post