Mäklarnas skyltar ett minne blott

MILJÖ De största mäklarfirmorna i Gnesta och Trosa kör inte längre med pappskyltar. – Vi värnar alla om att minska nedskräpningen i samhället, säger mäklaren Karin Esberg.

Karin jobbar på SkandiaMäklarna. Anne Wallén och Annelie Tapper jobbar på Svensk Fastighetsförmedling respektive Fastighetsbyrån. Alla tre firmorna täcker in Trosa och Gnesta och är rörande överens i den här frågan. Uppsättningen av mäklarskyltar har begränsats kraftigt.

– Det leks med skyltarna, de flyttas runt, sparkas sönder eller sätts kanske upp vid ett annat hus på ”skoj”. Det kan förvirra intressenter och även göra så att folk tror att det är vi som skräpar ner, säger Anne Wallén.

– I vissa diken kan man hitta sju, åtta, tio gamla skyltar som ligger och skräpar. Vissa göms i snö eller plogas bort, säger Annelie Tapper.

Ny teknik – nya tider

Skyltarna har historiskt sett varit det viktigaste sättet att uppmärksamma bostadsintressenter på att en visning sker i området. Tidigare var det också ett sätt för kunderna att hitta till själva adressen för bostadsvisningen. Ny teknik innebär nya tider. Numera sker en stor del av marknadsföringen digitalt – på de egna hemsidorna, i sociala medier och på populära Hemnet.

För den som vill hitta rätt finns hjälpen ett par knapptryck bort på mobilen eller inbyggt i bilen, i form av lättnavigerade kartfunktioner. 

– Jag upplever inte att det är någon som inte hittar längre. Det är ytterst sällan någon virrar bort sig, även om huset ligger tre mil ut i ”buschen”, säger Annelie.

Trosa och Gnesta är mindre kommuner, där många områden redan är bekanta för kunderna. Men framför allt är det miljöperspektivet som väger tungt.

– Mäklarskyltarna är inte längre ett hållbart alternativ. Idag behöver vi alla se över våra miljöval och värna om miljön, säger Karin Esberg.

Trög marknad

Nu sker skyltningen endast vid själva huset för att säkerställa att rätt hus uppmärksammas och att kunderna hamnar på rätt adress. Om kartapparna inte fungerar vid bostaden kommer eventuellt tillfällig skyltning att ske för att ge rätt vägvisning till kunden.

Händer det att ni samarbetar på annat sätt också?

– Vi har ibland kört visning samtidigt på samma gata för att dra lite åt varandra, säger Karin.

– Som jag upplever det har vi det väldigt bra här i Trosa. Jag ser inte er andra som konkurrenter, utan snarare som kollegor på ett annat kontor, säger Annelie.

Bostadsmarknaden har blomstrat de senaste åren. Tillväxten har varit stor. I år har det gått lite trögare. Både säljare och köpare avvaktar.

– Så är det i hela landet, inte bara här omkring. Det är långt fler idag än för några år sedan som har krav på sig att sälja sin befintliga bostad innan de får köpa nytt. Det bromsar upp, säger Anne Wallén.

Av | 2018-11-20T08:35:09+00:00 november 2018|Bygga och bo, Miljö|

Om författaren:

Lämna en kommentar