Luciatåg tillbaka på Trosas gator
Se då nalkas Lucia. Den 13 december blir det efterlängtad comeback på Trosas gator och torg. För arrangemanget står Trosa Ridsällskap, stöttade av Trosa kommun och lokala körsångare.
Emma Norén, Linnéa Gustavsson, Ida Barkstedt, Johanna Rydholm, Kajsa Sundling och Emma Stebel. Foto: Jeanette Flensburg
Läs mer: Här kan du läsa hela det senaste ÖSP-numret!
Det är sex år sedan det senast lussades på torget i Trosa. Och det är ännu längre sedan som Trosa Ridsällskap var inblandat.
Nu har ridsällskapet tagit taktpinnen igen. Disa Johannesson är ridskolechef och en av spindlarna i nätet.
– Vi utgår från ridskolan på Tureholm och rider in till Trosa för att lussa. Över torgbron, bort mot hamnen och sedan tillbaka till torget. Det blir tomtar som bjuder på pepparkakor, lucia och tärnor samt finstämmig sång, säger Disa.
Ridsällskapet har varit inblandat förut, eller hur?
– Jag började jobba här för 19 år sedan och mina första år hade vi luciatåg. Sedan har det varit uppehåll i många år. Klubbens ungdomar anordnar julshower och egna luciatåg internt, men suget har börjat komma de senaste åren att få lussa för alla Trosabor igen. Nu blev det extra roligt, då vi även fick napp hos kommunen. Det känns kul att försöka ta tillbaka den här traditionen igen. Det blir mysigt!
Hur stort blir luciatåget?
– Det beror lite på hur många av våra barn och ungdomar som deltar. Alla som vill får vara med. En del av dem kommer att få rida, givetvis med oss vuxna som stöttar upp bredvid, medan andra får gå.
Och hur många hästar blir det?
– Vi håller på och fixar med det just nu, kollar vilka som kan vara lämpliga och så. Jag gissar att det blir ungefär 50/50 gående och ridande elever.
Årets lucia gillar allt planerande
Johanna Rydholm, 13 år, är lottad att vara Lucia. Hon bor i Trosa och går i sjuan på Tomtaklintskolan.
Hur länge har du ridit?
– Jag har ridit i cirka fyra år.
Vilken är din favorithäst?
– Itchi, 14 år gammal. Jag gillar honom för att han lyssnar bra och är väldigt gullig och snäll.
Vad har du för intressen?
– Jag spelar fotboll i TVSK och rider två gånger i veckan. Jag är medryttare på Twixi. Jag gillar också att åka skidor på vintern – och att umgås med kompisar på fritiden så klart.
Vad ska bli roligast med luciatåget?
– Att få rida. Och allt planerande nu inför.
Vem tror du blir luciahäst?
– Dolly!
Uppdämt behov bland kommuninvånarna
Enligt kultur- och föreningschefen Sara Fältskog Eldros trodde kommunen att den skulle ha behövt vara mer inblandad från början, men ridsällskapet har varit så pass flitig att det ordnat det mesta själv.
– Det här är ett jättetrevligt initiativ av dem! Vi uppmuntrar det verkligen och är beredda att hjälpa till där det kan behövas, säger Sara.
Luciatåget är ett av de allra första större publika arrangemangen i Trosa kommun sedan coronapandemins intåg.
– Det finns verkligen ett uppdämt behov bland våra medborgare att komma ut och göra saker. Nu fanns det grejer att göra under halloween och kommer att finnas grejer att göra under hela läslovet, mycket tack vare ideella aktörer. Det märks att många är glada att kunna genomföra kulturaktiviteter igen och även sådana här traditionella trivselaktiviteter.
Ett antal medlemmar ur den före detta kören Crossover står för finsången och kommer att stå på torget. Själva luciatåget förväntas passera runt klockan 18.
Rotarys lokala grupp sponsrar arrangemanget med ett smycke, som kommer att lämnas över under kvällen. Elmqvist och Roll tillverkar smycket.
Trosa Ridsällskaps cafeteria kommer att sälja glögg, något ätbart och förmodligen även lotter på torget.