Lokala filmstjärnor när framtidens fotboll tar form

VAGNHÄRAD. Häradsvallen och flera lag från Trosa Vagnhärad SK kommer att spela en nyckelroll i formandet av framtida svenska fotbollsspelare.

Ronaldinho, Kaká och de andra brasilianska superstjärnorna dök plötsligt upp på Häradsvallen en vårdag för elva år sedan. Även om träningen var stängd, hade djungeltrumman snart sett till att nyfikna lokala fotbollsfans vallfärdade till idrottsplatsen.

Några år tidigare, 2001, spelade Djurgården mot Enköping i Svenska cupen. Den numera sparkade Malmö FF-tränaren Magnus Pehrsson gjorde hattrick på den söndersprungna planen och fick den ganska mangranna publikskaran från huvudstaden att jubla.

Brassar och järnkaminer i all ära, de två tillställningarna står sig slätt publikmässigt mot förra veckans aktiviteter på Häradsvallens A-plan. Okej, inte om man räknar antalet personer som befann sig fysiskt på den grönvitmålade träläktaren – där satt bara ett par föräldrar. Däremot om man räknar alla som kommer att titta i efterhand.

Under tre dagar var Svenska Fotbollförbundet på besök för att spela in film.

– Vi jobbar med en presentation av de nya nationella spelformerna, som förhoppningsvis blir obligatoriska redan nästa år. En hel del av de här klippen kommer även att vara med i materialet vi använder för att utbilda barn- och ungdomstränare, sa Jonas Gradin, nationell fotbolls­utbildare med ansvar för Söder­manland, Västmanland, Örebro och Värmland.

I landslagströjor

Ett kameratorn hade placerats vid sidlinjen. Bakom ena målet stod ytterligare en kameraman, upphissad i en kran. Mycket förbundsfolk var på plats, precis som en koordinator – jämförbar med en regissör i det här fallet. Nio mot nio, sju mot sju, fem mot fem och den nya spelformen tre mot tre filmades in i minsta detalj.

Unga lokala spelare och lag intagna utifrån fick dra på sig de svenska landslagströjorna och möta varandra i delvis skriptade matcher. När ÖSP var på plats handlade det om nio mot nio, där Trosa Vagnhärad SK:s flickor 15 spelade i det blå bortastället och Mjölby i det mer klassiska gula.

”Vi bryter! Så där gör ni inte i vanliga fall, gå mer naturligt in på planen, som ni brukar när matchen snart ska dra igång. Börja om!”, ropade koordinatorn när tjejerna försökte tåga in som proffsspelare. Det var långt ifrån den sista gången som inspelningen bröts.

– Hittar vi inte det vi vill se, försöker vi konstruera de spelsekvenser vi vill få fram. Ta om, ta om och ta om – och kanske till och med provocera fram grejer. Det viktigaste är att det ska se väldigt bra ut på utbildningsfilmerna, sa Jonas Gradin.

– Tre mot tre är en ny spelform för de yngsta. Det blir samtidigt mindre planer för samtliga spelformer förutom elva mot elva. Allt för att fler ska bli involverade i spelet. Ju fler gånger du får stöta en boll, desto bättre blir du på att stöta en boll, säger Jonas Gradin.

Därför föll valet på Vagnhärad

Häradsvallens frodiga gräsmatta, vattnad med vatten från ån, bjöd på tv-vänligt under­lag.

– Dels är det jättefin miljö här. Dels ligger allting nära och samlat. Sedan är det en fin förening. Ordning och reda, det är det vi är ute efter, då vi måste vara effektiva, motiverade Jonas Gradin valet av anläggning.

Sedan lyfte han fram PG Andersson som orsaken till att förbundet börjat snegla mot Häradsvallen från första början. PG är ledamot i TVSK:s styrelse och utbildningsansvarig i klubben. Han har tidigare jobbat på förbundets utbildningsavdelning.

– När det här kom på tapeten var jag faktiskt där uppe och pratade om fotbollsskolan, och då fick vi frågan om det eventuellt skulle vara möjligt att förlägga det här projektet hos oss. Vi bjöd in de ansvariga och de var här och tittade på våra anläggningar i både Trosa och Vagnhärad. Valet föll sedan på Häradsvallen, sa PG i farten, när han höll på med de sista detaljerna inför inspelningen.

Spelet på Häradsvallens A-plan filmades med flera kameror.

Ovant med kameror

För tjejerna som deltog på planen blev det en lång dag.

– Det är ganska jobbigt att vakna så tidigt, för det är ju fortfarande sommarlov. Vi vet inte hur länge vi ska vara här, troligtvis sju timmar eller mer, och det kan bli ganska långtråkigt. Men det blir samtidigt kul att umgås med laget, sa Sofie Hedin, född 2005, precis i början av dagen.

Jämnåriga Amanda Bergquist tyckte att det var stort att få vara med i ett sådant viktigt projekt.

– Det här kommer ju att visas över hela Sverige. Vi är inte så vana att det är kameror som filmar, men när man väl börjar spela tror jag man tänker bort kamerorna.

De kom inte oförberedda.

– Vi tränade för några dagar sedan. Då hade vi först teori med Gunnar från förbundet, sedan spelade vi och gick igenom några övningar. Det är ovant med någon som skriker ”bryt!” och ”tagning!” och flyttar runt oss på planen, sa Sofie.

– Ja, för när vi kör vanliga matcher gör vi det enligt vårt egna upplägg. Nu har vi fått instruktioner på hur vi ska visa oss och så, och det känns annorlunda, fyllde Amanda i.

Inga detaljer skulle lämnas åt slumpen, därav domare i full mundering.

Av | 2018-08-21T11:05:03+00:00 augusti 2018|Fotboll|

Om författaren:

Lämna en kommentar