Liten röd stuga som rymmer mycket värme

Föreningen Frista-Mölnbo Friluftsgård firade 60-år med levande musik, brasa, sång och dans, den 19 oktober. – Jag är väldigt lycklig över att Fristastugan fortfarande finns kvar, är verksam och fungerar lika bra nu som då, säger Elvy Eriksson, stugvärd. Hon var med när Fristastugan invigdes och byggdes upp.

60-årsfirande med levande musik i Fristastugan.

Ordförande Ingemar Oderstedt och hans fru Ina Gnot, som är med i styrelsen och är vice stugvärd.

Fristastugan är en liten röd stuga med trivsam och rustik miljö som ligger på höjden precis intill Bergabadet i Mölnbo. Den byggdes upp där av ideella krafter. Avsikten var att ge föreningar och ungdomar en mötesplats för friluftsliv och gemenskap. Än idag är det en samlingsplats som ger möjlighet för förenings­livet att spira vidare.

– Det civila samhällets kraft är viktig. När människor bestämmer sig för att göra något händer det saker. Det gäller att hålla engagemanget vid liv, säger Ingemar Oderstedt, ordförande i föreningen Frista-Mölnbo Friluftsgård.

Fristastugan används bland annat som utflyktsmål för skolklasser. Den är öppen att hyra för olika sällskap, föreningar och firanden både på sommaren och vintern. I anslutning till stugan finns en bastu.

– Det har hänt vissa vintrar när isen har legat, att de största pojkarna kommit och sågat upp en vak som går att bada i, säger Ingemar Oderstedt.

På sommaren under juli månad serverar föreningen våfflor och glass i Fristastugan. Det brukar vara mycket populärt bland Bergabadets badgäster och barnfamiljer.

– Samma ideella krafter som byggde upp Fristastugan för 60 år sedan tog i samband med det också initiativet att iordningställa Bergabadet vid Bergasjön, eller ”Kolasjön” som den heter i folkmun, säger Ingemar Oderstedt.

Mycket ungdomar från första början

Elvy Eriksson var med från starten och berättar hur det hela började. Hon var gift med Björn Eriksson, som var ordförande i föreningen Frista-Mölnbo Friluftsgård från starten för 60 år sedan fram till sin död för sex år sedan.

– Till en början var det mycket ungdomsverksamhet här i Fristastugan med fester, dans, musik och pyssel, säger Elvy Eriksson.

– Det var min man och en vän till honom som frågade Stadsmissionen om vi kunde ta över stugan vid Långsjön som stod tom, eftersom det fanns ett behov av en friluftsgård i Mölnbo. Det gick bra och vi fick den till skänks av dem, säger Elvy Eriksson.

– Med ideellt arbete rev vi och återuppförde Frista­stugan igen intill Bergasjön. Vi fick hjälp av en bygg­mästare och forslade med oss de hundraåriga timmer­stockarna som husets underdel var byggd av. Sedan målade vi från husmors­gymnastiken stugan invändigt och gjorde iordning den. Verksamheter runtomkring skänkte mycket till oss. Dukarna från Röda Korset finns här på borden än idag, säger hon.

Engagemanget i föreningen har varit mycket givande under alla år.

Maria Ortler

E-post